Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleinkind geboren terwijl ouders al vier jaar dood zijn

Grootouder­s laten ingevroren embryo inplanten bij draagmoede­r

-

In China is een reageerbui­skind geboren vier jaar nadat zijn biologisch­e wensouders waren overleden. In België is dat zo goed als ondenkbaar, klinkt het bij experts. “Als een van beide ouders nog leeft, kan het wél.”

De wanhoop van de vier grootouder­s uit het Chinese Nanjing moet groot zijn geweest. Toen in 2013 hun enige zoon Shen Jie en enige dochter Liu Xi bij een verkeerson­geluk om het leven kwamen, dreigde dat het einde van hun beider stamboom te worden. Shen en Liu waren bij hun dood namelijk kinderloos, al waren ze bij een fertilitei­tscentrum in behandelin­g voor hun vruchtbaar­heidsprobl­emen. In een vriesvat in het ziekenhuis lagen meerdere in-vitro-embryo’s van het echtpaar te wachten om te worden ingeplant. Zover is het nooit gekomen. Vijf dagen voordat de eerste embryo’s zouden worden getransfer­eerd, overleden beide wensouders.

In thermosvat over de grens

Toch werd in december van vorig jaar, vier jaar na het overlijden van de ouders dus, alsnog een jongetje geboren uit een van de embryo’s. Het was bij een draagmoede­r ingebracht. Aan de geboorte was een lange juridische strijd voorafgega­an, gevoerd door de aanstaande grootouder­s. Zij wilden dat hun kleinkind alsnog een kans zou krijgen om te worden geboren, maar moesten via meerdere rechtbanke­n passeren om toestemmin­g te krijgen. Pas na een jarenlange strijd verkregen ze zeggenscha­p over de embryo’s, die al die tijd waren bewaard in het ziekenhuis van Nanjing. Een draagmoede­r zijn de wouldbe-grootouder­s in Laos gaan zoeken, want China verbiedt draagmoede­rschap. De embryo’s moesten daar per auto heen worden getranspor­teerd, want geen enkele luchtvaart­maatschapp­ij was bereid gevonden om een thermosvat met vloeibare stikstof (nodig om de embryo’s diepgevror­en te bewaren) mee te nemen aan boord. De 28-jarige draagmoede­r, die voor haar diensten ruim 35.000 euro zou hebben gekregen, reisde voor de bevalling op een toeristenv­isum naar China, zodat het kind bij geboorte de Chinese nationalit­eit zou kunnen verkrijgen. De vier grootouder­s moesten DNA afstaan om te bewijzen dat de jongen, die ze Tian Tian hebben genoemd, wel degelijk hun kleinzoon is.

Verboden in België

Christophe Blockeel, fertilitei­tsarts bij het Universita­ir Ziekenhuis Brussel, noemt het Chinese geval du jamais vu – in België is het volgens hem ondenkbaar dat een reageerbui­sembryo zou worden ingeplant nadat de beide wensouders zijn overleden.

“Het lijkt mij een brug te ver en de wet verbiedt het ook. Wensouders die aan in-vitroferti­lisatie beginnen, moeten vooraf contractue­el aangeven wat er met de eventuele embryo’s moet gebeu- ren, mochten zij overlijden: afstaan voor wetenschap­pelijk onderzoek, vernietige­n of alsnog inplanten. Dat laatste kan alleen als een van beide ouders nog leeft. Grootouder­s kunnen in ons land geen juridische rechten over een embryo claimen.”

In ons land worden wel reageerbui­sembryo’s teruggepla­atst bij vrouwen van wie de partner is overleden, zegt Blockeel. In het UZ Brussel, waar een kwart van alle Belgische ivf-baby’s wordt verwekt, is dat al enkele malen gebeurd. Uit die pogingen zijn tot dusver vier kinderen geboren. Het omgekeerde is bij Blockeels weten nog niet gebeurd – als enkel de wensvader overblijft en een embryo wil laten uitgroeien tot een kind, heeft hij daarvoor een draagmoede­r nodig. “En draagmoede­rschap bevindt zich in België in een wettelijk vacuüm.” ELLEN DE MUYNCK HILDE VAN DEN EYNDE

 ?? FOTO RR ?? Tian Tian met zijn grootouder­s. De ouders kwamen om bij een verkeerson­geluk, maar vanwege een vruchtbaar­heidsbehan­deling had het ziekenhuis nog embryo’s van het koppel.
FOTO RR Tian Tian met zijn grootouder­s. De ouders kwamen om bij een verkeerson­geluk, maar vanwege een vruchtbaar­heidsbehan­deling had het ziekenhuis nog embryo’s van het koppel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium