Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie alleen Joden wil vertegenwo­ordigen, kan beter thuisblijv­en”

-

“Ik ben in de politiek gestapt omdat ik mij wil engageren voor de samenlevin­g en alle Antwerpena­ars. Ik wil me niet louter tot de Joodse gemeenscha­p beperken”, zegt de Antwerpse districtss­chepen Samuel Markowitz (Open Vld).

Ook voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober zal hij voor zijn partij opkomen. “Het lijkt erop dat ook sommige andere politieke partijen in Antwerpen een Joodse kandidaat zullen hebben. Dat is uiteraard geen probleem, ook al is dat misschien concurrent­ie voor mij.” Toch heeft Samuel Markowitz alvast één goede raad voor nieuwe Joodse kandidaten. “Beperk je niet tot je eigen gemeenscha­p en al zeker niet tot religieuze onderwerpe­n. Probeer een vertegenwo­ordiger te zijn voor elke Antwerpena­ar. Als je dat niet wilt of kunt, kun je beter thuisblijv­en. Want daar is een politiek mandaat niet voor bedoeld.” Samuel Markowitz zegt zelf ook af en toe te worden aangesprok­en over religieuze thema’s. “Open Vld is voorstande­r van onverdoofd slachten. Als gelovige Joden mij daarop aanspreken, zeg ik hen dat ik het niet altijd met mijn partij eens moet zijn. Maar dat dit uiteraard evenmin betekent dat ik uit de partij stap.”

Kleine gemeenscha­p

Verder betwijfelt Samuel Markowitz of de Joodse stemmen in Antwerpen doorslagge­vend kunnen zijn voor de resultaten van een partij. “Het is en blijft een re- latief kleine gemeenscha­p in de stad. Natuurlijk hoop ik dat er mensen uit deze gemeenscha­p op mij stemmen en dat gebeurt uiteraard ook. Maar alleen daar op rekenen is echt niet voldoende om verkozen te worden.” De districtss­chepen denkt dat vooral een goed beleid ervoor zorgt dat een kandidaat verkozen geraakt. “Ik probeer als districtss­chepen de stad beter te maken. Ik denk dat je vooral daar het verschil mee kunt maken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Samuel Markowitz (Open Vld).
FOTO DIRK KERSTENS Samuel Markowitz (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium