Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een match voor echte mannen”

5 Coaches Hein Vanhaezebr­ouck en Ivan Leko buigen zich over cruciale vragen voor cruciaal duel

- FRANK BUYSE, GUILLAUME MAEBE

PO1, speeldag 3. Anderlecht - Club. Zes punten scheiden beide titelkandi­daten. Wint paars-wit, speelt Anderlecht weer mee. En kan Gent de lachende derde zijn. Wint Club, dan ligt de weg vrij voor blauw-zwart. Een duel op het scherp van de snee. Coaches Hein Vanhaezebr­ouck en Ivan Leko buigen zich over de hamvragen van de clasico van zondag. Afspraak om 18.00u. Voor “een match voor echte mannen.” 1. Ligt de druk nu het meest bij paarswit of toch bij blauw-zwart?

Vanhaezebr­ouck: “Ik schuif geen druk af. Die is gewoon voor beide clubs gelijk. En die is hier elke dag. Deze match wordt ook nooit beslissend. Er volgen nadien nog zeven matchen. Wat als je dan de volgende twee verliest? Élke match is een sleutelmat­ch, Charleroi - Anderlecht vorige week toch ook al? Daarom spreek ik mij niet uit over gestegen titelkanse­n bij winst. Dan maken we hooguit de koploper wat nerveus. Wat nerveuzer. Of ze dan gaan twijfelen, betwijfel ik dan weer. Simpel, we wisten dit al voor de start van Play-off 1: we moesten zeven punten goedmaken over tien matchen. Alleen zullen zij na zondag nog maar één keer thuis hebben gespeeld en wij twee keer.”

Leko: “Dat kun je van beide kanten bezien. Voor mij is er elke training druk. Ik leg mijn spelers dagelijks druk op, in een topclub moet je altijd beter worden. En beter spelen dan de vorige match. Van 27 juli tot vandaag staan we al op kop. Alles was fantastisc­h, we hadden een grote voorsprong. Wel, als je nu niet met de druk kunt omgaan, dan moet je misschien op een lager niveau gaan spelen. Dit is toch waar het om draait? Voor mij is de verplaatsi­ng naar Anderlecht in Play-off 1 de mooiste match van het jaar. Een uitdaging, een match voor echte mannen. Daarom wil ik zondag winnen. Wie dan favoriet is? Anderlecht is altijd favoriet als het in Brussel speelt. Net zoals wij altijd favoriet zijn als we in Brugge spelen.”

2. Hoe zwaar weegt bij Club de afwezighei­d van doelman Vermeer?

Leko: “Het is een belangrijk­e positie, maar we panikeren niet. Ik zoek er ook geen excuses in. Voor Kenneth is het heel jammer, hij is een gevoelige man. Een topgast die graag traint en de laatste drie, vier matchen zeker belangrijk was voor ons. Het is ook jammer voor ons. Maar we hebben nog twee keepers, er is genoeg kwaliteit om zonder stress naar Brussel te gaan. In het voetbal gebeurt het nu eenmaal dat je een titularis soms moet vervangen omdat hij geblesseer­d is, niet in vorm is of iets anders. Daar moeten ze mee kunnen omgaan. Voor Gabulov en Horvath is dit een kans, een moment om te bewijzen dat ze doelman van Club Brugge kunnen zijn. Ze hebben beiden andere kwaliteite­n dan Kenneth, ik maak me geen zorgen. Het wordt ook geen match tussen de keepers. Het wordt gewoon Club - Anderlecht.” Vanhaezebr­ouck: “Ze hebben er vijf, keepers genoeg! Dan hadden wij al meer geblesseer­den. Ik heb nog vier of vijf verdediger­s over, voor Spajic en Najar is het nog te vroeg. Deschacht mist nog wat scherpte maar is inzetbaar. Zijn ervaring kan in zo’n match een pluspunt zijn, maar is ook niet alles, want dan kan je geen jonge spelers meer opstellen. Als ik trouwens de prestaties zie van Saelemaeke­rs: die jongen scoort punten, hoor. Een gebrek aan ervaring is misschien ook een gebrek aan sluwheid. Ik zie in Extra Time alleen filmpjes over de zogenaamde vele fouten van Teodorczyk, voor mij veelal schouderdu­wtjes. Van hem zie je het open en bloot, anderen kunnen het beter wegsteken, doen het geniepiger, daar maken ze geen filmpjes van.”

3. Hoe cruciaal wordt de terugkeer van Trebel op het middenveld?

Vanhaezebr­ouck: “Dat zal ik pas na de match kunnen zeggen. Hoe ik hem ga inpassen, weet ik niet. Of zeg ik niet. Er is zaterdag nog training. Waarom zou ik mor- gen niet meer veranderen? Over de sleutels van de match gesproken: die zijn er. Maar je moet ze weten te vinden. En je bent niets met een hele bos sleutels als je ze niet weet te gebruiken.”

Leko: “Het is misschien jammer voor ons dat hij er weer bij is, maar het is misschien wel goed voor het voetbal. Met Trebel erbij kan Anderlecht slimmer zijn, met zijn kwaliteite­n is het sterker. Hij is een van de sleutelspe­lers van Anderlecht, dat is zeker.”

4. Kan Markovic het verschil maken met die touch of genius die Vanhaezebr­ouck lang miste?

Vanhaezebr­ouck: “Lazar zorgt in elk geval voor een positieve input, we winnen offensief een extra speler. En ik heb graag goeie spelers te veel. Hij heeft ook die touch of genius, daar is iedereen hier van overtuigd. De signalen die hij gaf naarmate de weken vorderden, waren almaar positiever. Hij heeft meer dan anderen: hij is heel explosief, zeer snel, heeft onverwacht­e bewegingen en kan afwerken. Eén van de zeldzame spelers die dat hier heeft. En hij heeft tegen Charleroi tot mijn verbazing getoond dat hij ook 90 minuten kan werken.”

Leko: “Wij hebben onze analyse gemaakt. Dit is mijn antwoord: een speler voor wie Liverpool vier jaar geleden 25 miljoen euro heeft neergeteld, dat betekent dat die nu vijftig of zestig miljoen waard zou moeten zijn. Niemand is toch zo dom om zoveel te betalen als die niets zou kunnen? Markovic is een speler die te goed is voor de Belgische competitie. Maar we gaan niet panikeren als hij de bal krijgt. Markovic is Anderlecht niet. Anderlecht is Teodorczyk, Obradovic, Morioka, Dendoncker, Sels, Gerkens...”

5. Waarom zou Club nu wel kunnen wat het twintig jaar niet kon: winnen op Anderlecht?

Leko: “De eerste trainer in twintig jaar worden die wint op Anderlecht, zou mooi zijn. Voor mijn ego. Voor twee of vijf minuutjes. Meer niet. Kwestie is dat we daar moeten winnen om andere redenen. Anderlecht is een ploeg met heel veel landstitel­s. Als je daar kan winnen, zegt dat iets. We zijn daar voor het grotere doel. We hebben deze week ook niet gesproken over die twintig jaar. Dit jaar is van belang.” Vanhaezebr­ouck: “Brugge is aan een fantastisc­h jaar bezig. Ik zag ze de laatste jaren nooit dominanter dan in de tweede helft op Gent. Anderzijds: ze zijn ook wel al een paar keer ontsnapt, via Limbombe vooral. (grijnzend) Ik had gehoopt dat hij nog wat langer individuee­l moest werken. En wij hadden al veel pech. Zoals ik dit seizoen veel pech had in Gent. Blijkbaar ben ik de oorzaak, breng ik ongeluk mee. (lacht) Maar dat kan plots keren. Soms onverklaar­baar in voetbal. Ach, alles kan in voetbal. Zegt Gerkens dat we slechts 40 procent kans maken? Dan is hij zich bewust van de moeilijkhe­idsgraad. Maar wij kunnen Club ook kloppen, dat zou heus geen mirakel zijn. AS Roma won ook met 3-0 van Barcelona. Ik heb met Anderlecht uiteindeli­jk maar drie punten minder gehaald dan Club Brugge in dezelfde periode. Maar zij worden constant de lucht ingeprezen en bij ons is niets goed. Ik hou geen rekening met het verleden. Ook niet met die 5-0 in Brugge. De helft van die ploeg doet al niet meer mee. Waarom zou ik nu bezig moeten zijn met die twintig jaar? Club probeert élk jaar te winnen op Anderlecht. We moeten met onszelf bezig zijn. Zelf proberen te winnen, niet gelijk te spelen.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Een kopduel tussen Vanaken en Dendoncker tijdens een eerder treffen in het Vanden Stockstadi­on.
FOTO'S PHOTO NEWS Een kopduel tussen Vanaken en Dendoncker tijdens een eerder treffen in het Vanden Stockstadi­on.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium