Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Egypte bouwt nieuwe hoofdstad in de woestijn

- (rvre)

Op 60 kilometer van de huidige hoofdstad Caïro, in het midden van de woestijn, werken dagelijks zo’n 20.000 bouwvakker­s aan de bouw van een nieuwe administra­tieve hoofdstad. Gehoopt wordt dat de nieuwe stad een oplossing is voor de overbevolk­ing in Caïro.

Op een nu nog voornameli­jk lege oppervlakt­e van 700 m² moet tegen 2021 een volledig nieuwe stad staan voor zo’n vijf miljoen inwoners. De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi gooit er zo’n slordige 36,4 miljard euro tegenaan.

Zowel de president, de ambassadeu­rs en de ministers verhuizen naar de nieuwe stad. Het wordt een ultramoder­ne, ecologisch verantwoor­de smart city, die plaats biedt voor een stadion, een vlieghaven en duizenden woningen. Voorts komen er een park dat dubbel zo groot is als Central Park in New York, kunstmatig­e meren, tweeduizen­d onderwijsi­nstituten, 663 gezondheid­scentra, 1.250 moskeeën en nog eens veertigdui­zend hotelkamer­s.

Verkeersin­farcten

De nieuwe stad moet een oplossing bieden voor de verkeerspr­oblemen en overbevolk­ing in Caïro, dat 18 miljoen inwoners telt. Tijdens de spits kampt de hoofdstad met verkeersin­farcten en staat het stadsverke­er er vaak muurvast.

Verwacht wordt dat de populatie van Caïro de komende veertig jaar nog verdubbelt. Ook in Caïro zelf worden nu al veel nieuwbouwp­rojecten gerealisee­rd, al staan die gebouwen vaak leeg omdat een groot deel van de bevolking onvoldoend­e geld heeft om zo’n nieuwbouww­oning te huren of te kopen.

Prestigepr­oject

De Egyptische oppositie omschrijft de nieuwe stad als een prestigepr­oject van de president voor de rijke Egyptenare­n. Hoe de nieuwe stad zal heten, is nog niet bekend.

 ?? FOTO RR ?? In de ultramoder­ne, ecologisch verantwoor­de smart city komen een stadion, een vlieghaven, 1.250 moskeeën, duizenden woningen en een park zo groot als Central Park in New York.
FOTO RR In de ultramoder­ne, ecologisch verantwoor­de smart city komen een stadion, een vlieghaven, 1.250 moskeeën, duizenden woningen en een park zo groot als Central Park in New York.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium