Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In België geen asielzoeke­rs meer”

Francken wil zelf uitkiezen wie ons land nog inkomt

- (agy)

Als het van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) afhangt, zijn er straks geen asielzoeke­rs meer in Brussel. Hij pleit voor een Australisc­h model van migratie.

Daar worden vluchtelin­gen opgevangen in centra vlak bij de conflictge­bieden. Oorlogsvlu­chtelingen krijgen een visum en worden met een luchtbrug naar Europa gebracht. “Zélf uitkiezen wie naar ons land komt, dus”, zegt Francken. “Tegen een tempo dat rekening houdt met de sociale, economisch­e en culturele draagkrach­t van ons land.”

Francken maakt zich sterk dat de geesten in de andere Europese lidstaten aan het rijpen zijn en dat zo’n radicale ommezwaai tot de mogelijkhe­den behoort. Maar zijn coalitiepa­rtners binnen de federale regering zijn minder overtuigd. “Dit is een persoonlij­k standpunt van de staatssecr­etaris”, zegt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V). “Zelf kiezen wie wel of niet binnen mag, is in strijd met de Conventie van Genève. Het is overigens een absolute minderheid van de vluchtelin­gen die de oversteek waagt. Dit zegt Francken alleen maar om zijn rechterfla­nk af te dekken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium