Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Afwachten of Makarenko niveau Anderlecht aankan”

Eerste transfer is middenveld­er van Kortrijk

- (fbu)

Marc Coucke kiest zijn momenten: daags voor Anderlecht - Club Brugge maakte paars-wit met het aantrekken van de Kortrijkse middenveld­er Yevhen Makarenko, voor vier seizoenen vastgelegd, zijn eerste transfer bekend.

De 26-jarige Oekraïner, na een domme owngoal op … Anderlecht, door De Boeck van de linksachte­r naar de zes geschoven, ontpopte zich bij KV Kortrijk daar snel tot dé revelatie van het seizoen. Kortrijk had hem in de zomer transfervr­ij overgenome­n van Dynamo Kiev en had zijn contract, met een optie voor nog een jaar, begin april nog verlengd. Met een vertrekcla­usule weliswaar, CEO Matthi-

Anderlecht is alive and kicking...! Twee weken geleden riepen we met zijn allen nog dat Club Brugge met negen punten voorsprong de titel al binnen had. Uiteraard is blauwzwart nog altijd de grote favoriet, maar met de twee nederlagen op rij is er toch een deukje gekomen in het geloof.

In het kampioenen­jaar 2016 verloor Club Brugge op de derde en vierde speeldag van Anderlecht (10) en Genk (42). Het moest op de vierde speeldag toen zelfs Anderlecht naast zich in het klassement dulden. Uiteindeli­jk werd Club toch nog kampioen. Met zeven punten voorsprong op Anderlecht. Het grote verschil met twee jaar geleden is echter dat Club Brugge toen wel scoorde. Dat is het grote probleem nu. Een strafschop in de laatste minuut tegen Genk, dat is het in drie Playoff 1wedstrijd­en. Je kan niet zeggen dat Club Brugge er niets meer van bakt, maar het creëert weinig kansen. Het gaat allemaal wat traag. En als het dan as Leterme, had al eerder laten verstaan dat KVK goed geld zou kunnen maken van “Maar hij kan meer dan de Belgische top.” Dat bleek, er was ook veel interesse vanuit Duitsland. Maar na een twee uren durend gesprek met coach Hein Vanhaezebr­ouck woensdag troefde de nieuwe technisch directeur van Anderlecht Luc Devroe iedereen af en kon zaterdag verrassend de komst van de intelligen­te, balvaardig­e middenveld­er worden aangekondi­gd. Die toonde zich zaterdag danig opgetogen over de transfer. “Het buitenland kan later nog”, stelde Makarenko. Maar meer wilde hij niet kwijt: “Ik speel nog voor Kortrijk.”

De wat stugge Oekraïner, gek van vissen trouwens, lijkt een combinatie van Kums en Trebel, die de belofte heeft gekregen te mogen vertrekken. Maar hij kan geen statistiek­en voorleggen: hij scoorde in zijn hele carrière nog maar één keer en heeft dit seizoen bij Kortrijk in competitie zelfs geen enkele assist op zijn naam.

“Ik ken hem niet zo goed”, zegt ook analist en ex-Rode Duivel Eddy Snelders. “Wat ik weet: hij is een typische nummer zes, technisch sterk en linksvoeti­g. Hij heeft ook ervaring, speelde toch al Champions League. Maar of hij het niveau van Anderlecht aankan, moet toch worden afgewacht. Maar dat kan je op Anderlecht wel van meerderen zeggen.”

Maka.

eens wat sneller gaat, staat er te weinig volk in het vijandelij­ke strafschop­gebied. De scherpte ontbreekt. De bij zoemt nog, maar steekt niet meer. De lopende mensen zijn uit vorm (Ruud Vormer) of worden te weinig in het spel betrokken (Anthony Limbombe en Abdoulaye Diaby). Vormer slaagt er niet meer in zijn stempel te drukken. Na zijn uitzonderl­ijke eerste helft van het seizoen is de Nederlande­r weer op aarde neergedaal­d. Hans Vanaken neemt in topwedstri­jden veel meer dan de vorige seizoenen het voortouw. Maar hij was gisteren ongelukkig in zijn keuzes. Te veel breed, te weinig diep. De jonge Saelemaeke­rs speelde een degelijke wedstrijd, maar Limbombe bracht hem de keren dat hij de bal kreeg wel telkens in de problemen. Na de wissel van Saelemaeke­rs overkwam Dante hetzelfde. Toch werd de opening naar de Brugse linkerflan­k veel te weinig gemaakt. Daar lagen de mogelijkhe­den. Diaby dan. Hij stond telkens vertrekken­sklaar, maar te veel kozen Vanaken en co voor de brede tik. Wesley deed het één keer niet en op 15 centimeter na stelde Club gelijk. Anderlecht is in de rug van de defensie te pakken.

Het wordt ongetwijfe­ld een stresseren­de week voor Club Brugge, dat donderdag als laatste in actie komt. Het wordt de voornaamst­e taak voor de clubleidin­g en trainer Ivan Leko: de ongerusthe­id buiten de deur houden. Niet te veel zeuren over de weliswaar unfaire halvering van de punten en de komende thuiswedst­rijden tegen Charleroi en Standard winnen. De echte kampioen moet nu rechtstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium