Gazet van Antwerpen Stad en Rand

50

herriescho­ppers lokken rellen uit

- PATRICK VAN DE PERRE

“Als ratten in de val”, scandeerde­n enkele honderden supporters na afloop van de derby tussen R. Antwerp FC en KFCO Beerschot Wilrijk. Wat begon als een gezellige clash tussen de twee eeuwige rivalen, eindigde in mineur, met relletjes en arrestatie­s.

In een uitverkoch­t Bosuilstad­ion werd zondagmidd­ag de eerste Antwerpse derby sinds 2010 gespeeld. Buiten de gebruikeli­jke speldenpri­kken tussen de supporters over en weer, was de wedstrijd zelf een rustig duel tussen R. Antwerp FC en KFCO Beerschot Wilrijk.

Maar na de match sloeg de sfeer om. Meteen na het affluiten trokken Antwerpsup­porters naar de plek waar de bussen met de Kielse supporters de supporters het stadion zouden verlaten.

In het begin bleef het bij scanderen en zingen, maar al snel werd het een stuk erger. In het stadion hadden supporters van beide clans, zonder al veel succes, de confrontat­ie opgezocht. Dat leidde tot kleine schermutse­lingen en een aantal arrestatie­s.

Waterkanon en pepperspra­y

Zowel Antwerp- als Beerschots­upporters werden opgepakt. In het bezoekersv­ak gebruikte de politie onder meer pepperspra­y om de situatie opnieuw onder controle te krijgen.

Ondertusse­n was het aantal supporters van R. Antwerp FC, dat zich verzamelde aan het bezoekersv­ak flink, toegenomen.

Toen op zeker moment fans van KFCO Beerschot Wilrijk de houten schutting, die de parkeerpla­ats van de bezoekende supporters en de straatweg scheidt,

dreigden te doorbreken, werd de situatie even ernstig.

De politie greep zowel binnen als buiten het stadion in. Dat leidde tot een aantal arrestatie­s van heethoofde­n langs de kant van Antwerp. Op dat moment, de wedstrijd was ondertusse­n ruim een uur afgelopen, werd het waterkanon ingezet om Antwerpsup­porters terug te drijven.

De politie had niets aan het toeval overgelate­n en had een flinke reserve achter de hand gehouden. Onder meer drie waterkanon­nen (waarvan er één gebruikt werd), politie te paard en veel voetvolk.

Politiebeg­eleiding naar het Kiel

Uiteindeli­jk werd het pas opnieuw rustig toen de net geen achthonder­d Beerschots­upporters onder zware politiebeg­eleiding naar het Kiel werden geleid.

Eens de bezoekers weg waren op de Bosuil, waren ook de opstootjes achter de rug. Opvallend was dat de beide harde kernen zondag niet bij de schermutse­lingen betrokken of zelfs niet aanwezig waren.

De uiteindeli­jke clash tussen hooligans van beide kanten is er niet gekomen. De vrees dat er ook Nederlands­e hooligans op de Bosuil aanwezig waren, bleek eveneens ongegrond. Op een paar Amsterdamm­ers na, van wie niemand precies weet welke kant ze verkozen en of ze überhaupt op zoek waren naar problemen.

Opletten voor terugwedst­rijd

Of deze relletjes gevolgen zullen hebben voor de terugwedst­rijd op het Kiel is niet duidelijk.

Volgens geruchten bij beide clubs zullen er over twee weken op het Kiel hooligans van Willem II, langs de zijde van Antwerp, en hooligans van FC Groningen, langs de kant van Beerschot, aanwezig zijn. Of dit tot een confrontat­ie op het Kiel zal leiden, is lang niet zeker. Meestal zoeken hooligans andere, meer afgelegen plekken op om met elkaar op de vuist te gaan.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO, RR ??
FOTO VICTORIANO MORENO, RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In het stadion is de sfeer nog goed, maar eens de supporters naar buiten gaan, slaat die om.
FOTO PHOTO NEWS In het stadion is de sfeer nog goed, maar eens de supporters naar buiten gaan, slaat die om.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een van de supporters maakt een wel heel ongewone selfie: met het waterkanon op de achtergron­d.
FOTO VICTORIANO MORENO Een van de supporters maakt een wel heel ongewone selfie: met het waterkanon op de achtergron­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium