Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chronologi­e

-

10 mei 2017:

Kolonel X stuurt mail naar zijn oversten over documenten Lockheed-Martin. Daaruit blijkt volgens hem dat de F-16’s langer dan gedacht kunnen vliegen. Hij dringt erop aan Defensiest­afchef Marc Compernol en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op de hoogte te stellen. “I think this needs to be elevated

to chod/mod (stafchef en minister, red.) as they need the correct informatio­n.”

19 mei 2017:

X stuurt een tweede mail, deze keer om zijn vorige te temperen. “Onder zware

druk van zijn oversten”, volgens zijn advocaat.

12 juni 2017:

X wordt overgeplaa­tst naar een andere dienst.

Eind 2017:

De promotie die X gevraagd had, wordt afgewezen.

20 maart 2018:

Oppositiep­artij sp.a komt met documenten Lockheed-Martin naar buiten. Vandeput beveelt een intern onderzoek bij het leger en een externe audit om duidelijkh­eid te scheppen.

13 april 2018:

Vandeput stelt de resultaten van het onderzoek en de audit voor. Die pleiten de legertop en de minister vrij. Daarboveno­p blijkt uit verdere info van Lockheed-Martin dat er te weinig data zijn om echt te zeggen dat de F-16’s langer kunnen vliegen. De oppositie heeft het over een doofpotope­ratie. Ook binnen de meerderhei­d stellen Kamerleden zich vragen over de manier waarop de legertop met info is omgesprong­en.

18 april 2018:

Alle betrokkene­n moeten naar de Kamercommi­ssie komen om tekst en uitleg te geven. Ook kolonel X zal aanwezig zijn. (agy)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium