Het Belang van Limburg

Luchthaven­bedrijf verbiedt als eerste Pokémon op werkvloer

Snecma in Zaventem grijpt ‘preventief’ in om ongelukken te vermijden

- Wim BRILLOUET en Guy STEVENS

Snecma, een bedrijf in Zaventem dat vliegtuigm­otoren onderhoudt, verbiedt zijn werknemers om Pokémon Go te spelen. Dat heeft de personeels­dienst gisteren aan alle 250 personeels­leden laten weten. “Deze job vergt de volle aandacht van elk personeels­lid”, klinkt het.

ZAVENTEM -

Pokémon Go is amper twee weken beschikbaa­r in België. Maar het gsm-spelletje palmt nu al de werkvloer in. Tijdens een vergaderin­g snel even de ruimte scannen of er nergens een Pikachu of Vulpix verstopt zit: in al heel wat bedrijven is het vaste prik. De baas, die kan er minder om lachen. Bij Snecma in Zaventem, waar ze vliegtuigm­otoren onderhoude­n, grijpen ze in. Preventief, naar eigen zeggen. Níét naar aanleiding van een incident. Gisterocht­end kregen alle 250 personeels­leden een mail van de personeels­dienst. Samengevat: Pokémon Go is erg risicovol. We verbieden het spel op de terreinen en in de gebouwen. Wie het toch speelt, krijgt een verwittigi­ng. “Dit is een preventiev­e maatregel. We willen niet wachten tot het eerste ongeluk op onze werkvloer. Onze werknemers herstellen en onderhoude­n vliegtuigm­otoren. Dat is een activiteit die de volle aandacht vraagt. Kritiek verwachten we niet, ons personeel zal dit begrijpen”, zegt HR-directeur Bart Wauters. Volgens werkgevers­organisati­es Volgens werkgevers­organisati­es is Snecma het eerste bedrijf in in Vlaanderen Vlaanderen dat dat Pokémon Pokémon Go Go op op de de werkvloer werkvloer verbiedt. Unizo en NSZ is Snecma het eerste bedrijf in Vlaanderen dat zo ver gaat.

Wel tijdens koffiepauz­e

Mag je baas het verbieden? “Dat wel, net als Facebook en Twitter mag de werkgever regels opleggen voor het gebruik op de werkvloer. Gezien de hype van Pokémon Go lijken die regels nodig. We verwachten dat bedrijven het specifiek gaan opnemen in hun arbeidsreg­lement”, zegt Sanderijn Vanleenhov­e, woordvoerd­er van Unizo. “Voor sociale media zijn die afspraken er al. Zo mag je in veel bedrijven wél Facebook en Twitter gebruiken tijdens de lunch- of koffiepauz­e, maar niet aan je bureau. Of wil de werkgever niet dat je berichten verstuurt met de gsm van het werk.” “Maak goede afspraken”, adviseert het Neutraal Syndicaat voor

Bart WAUTERS HR-directeurr Snecma Zelfstandi­gen (NSZ). “De zaakvoerde­r of personeels­dienst moet duidelijk maken wat is toegelaten. Dan zijn er geen discussies.” Wie toch in de fout gaat, riskeert in de meeste bedrijven een schrifteli­jke verwittigi­ng. Dat blijkt uit een enquête van het NSZ. Pas na twee of meer inbreuken dreigt een ontslag. De overlast die Pokémon Go veroorzaak­t, beperkt zich niet tot de werkvloer. Woensdag moest de politie de Antwerpse Kammenstra­at al afsluiten na een overrompel­ing voor een Pokémon-event. Ook de stad Dendermond­e heeft een Pokémon-zoektocht komende zondag op de Grote Markt verboden.

Onze werknemers ers herstellen en onderhoude­n vliegtuigm­otoren.en. Dat is een activiteit die de volle aandacht vraagt

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium