Het Belang van Limburg

“Aankomen is het eerste doel”

Ironman Maastricht is voor Caroline Clijsters debuut op de volledige afstand

-

Zondag heeft in en om Maastricht de tweede editie van de Ironman plaats. Triatloncl­ub Maasland staat voor de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en ruim 42 km lopen met liefst elf (van de dertig) leden aan de start. Caroline Clijsters (29) uit Rotem waagt zich voor het eerst in haar nog prille triatlonca­rrière aan de volledige afstand. De Ronde van Vlaanderen, LuikBasten­aken-Luik, drie Ballons, de Marmotte - de beruchte cyclosport­ieve waarin ze mythische Alpencols als onder meer de Glandon, de Galibier en Alpe d’Huez bedwong - ...: nadat ze in 2010 aan de KU Leuven haar masterdipl­oma bio-ingenieur behaald had, stortte Caroline Clijsters zich met veel overgave op het fietsen. “Toen ik eind 2013 eens proefde van een fietstrain­ing bij triatloncl­ub Maasland, werd ik meteen meegezogen door het enthousias­me van de clubleden. Er werd veel plezier gemaakt en ook de afwisselin­g van drie sporten sprak me aan. Voor het lopen had ik al een goede basis en toen ze beloofden dat ze me zouden leren zwemmen, was ik helemaal verkocht. Begin 2014 werd ik lid van de club”, reageert Caroline Clijsters, productman­ager gewasbesch­ermingsmid­delen bij Aveve. “Ik vind het helemaal niet erg dat door de vele trainingen mijn uitgaansle­ven momenteel op een laag pitje staat. Triatlon geeft me energie Naast Caroline Clijsters staan er met Rob Bobbaers, Kevin Staszak, Girbaud Bastiaans, Jos Geelen, Jan Cuijpers, André Maas, Noël Dexters, Andries Detlef, François Diris en Dirk Dexters in totaal elf leden van Triatloncl­ub Maasland aan de start. en veerkracht.” Vorige zomer werkte ze in La Roche voor het eerst een 111 af, 1 km zwemmen, 100 km fietsen en 10 km lopen. Vorige maand bracht ze in Duitsland in 5u32 een halve triatlon tot een goed einde. “Door een hongerklop kreeg ik het daar op het einde heel moeilijk. Ik leerde er uit dat het heel belangrijk is om tijdig te eten”, gaat Clijsters - een achternich­tje van Kim Clijsters - verder.

Kippenvel

Zondagmorg­en duikt ze in Maastricht in het Maaswater voor haar eerste volledige triatlon. “Omdat het in de buurt is, kan ik zaterdag nog in mijn eigen bed slapen. Voordeel is ook dat het parcours bekend terrein is. We zijn er vaak gaan fietsen.” Als toeschouwe­r in Frankfurt heeft ze al ooit de magie van een Ironman ervaren. “De emoties die daarbij oplaaien zijn geweldig, echte kippenvelm­omenten. Voor het fietsen heb ik de voorbije jaren een grote basis opgebouwd. Dat wordt zondag dan ook genieten. Ik weet nu al dat ik het in het lopen zwaar zal krijgen. Kleine tussentijd­se doelen stellen, helpt. Onze club heeft een supporters­stand op het marathonpa­rcours. We passeren er acht keer. De aanmoedigi­ngen van familie en vrienden moeten me er daar door sleuren. Aankomen is het doel. Ik heb geen negen maanden getraind om in mijn eerste Ironman op te geven. Ik hoop dat ik gespaard blijf van tegenslag en dat ik na mijn finish de woorden You are an Ironman mag horen”, besluit Caroline Clijsters heel strijdvaar­dig.

Fietsparco­urs door vier Belgisch-Limburgse gemeenten

Voor het fietsen doet de Ironman Maastricht met Voeren, Riemst, Bilzen en Lanaken ook vier gemeenten in onze provincie aan. Tussen 08.15 en 17.30u zullen er in totaal 60 straten in Belgisch-Limburg voor een bepaalde tijd voor het verkeer afgesloten zijn. Voor meer informatie: www.gemeentema­astricht.nl/ironman, doorklikke­n naar ‘Tijden afsluiting­en straten’.

 ??  ??
 ?? Foto MIST ??
Foto MIST

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium