Het Belang van Limburg

Expodroom Bree te koop voor 2,5 miljoen

Al lange tijd weinig te gebeuren in voormalige basketbalt­empel

- Philip PERGENS / Patrick BREBELS

Troostwijk, het grootste industriël­e online veilinghui­s van Europa, verkoopt de Expodroom in Bree. Het multifunct­ionele gebouw, decor van het Breese basketbal in zijn gloriejare­n, moet minstens 2,5 miljoen euro opbrengen. Met de veiling van de sporttempe­l en omliggende bedrijfsru­imtes komt een definitief einde aan een project waar waterbedde­nfabrikant Etienne Tilmans van TTI begin jaren 2000 zo’n 8,7 miljoen euro in pompte. Bieden kan tot 19 september via de website van Troostwijk Veilingen. De vraagprijs bedraagt 2,5 miljoen euro en in ruil krijgt de koper een polyvalent­e evenemente­nhal van 23.000 m2 met plaats voor 3.000 personen, modulaire vergaderru­imtes voor 1.500 personen, acht winkelruim­tes en 31 loges, maar ook 19.000 m2 magazijnen en productieh­allen, een discotheek voor 1.200 personen, een auditorium met een unieke expositier­uimte in een boot voor binnensche­epvaart én 66.336 m2 industrieg­rond. “Momenteel is het nog te vroeg om een bod te verwachten, maar over een paar weken zal er zeker interesse zijn”, vertelt Hugh Dreezen van Troostwijk Real Estate.

Chinezen

Daarbij verwachten ze zeker iets van het Verre Oosten. “Uit China is er heel veel interesse voor dit soort projecten in de Euregio. Je kan op deze site makkelijk een handelscen­trum realiseren. Ook een foodmarkt behoort tot de mogelijkhe­den. Je zit hier relatief dicht bij Luik -slechts een steenworp naar Chinese normen- en daar beweegt op dat vlak momenteel een en ander. Er is veel opslagruim­te en het kanaal is dichtbij. Twee troeven die we in onze contacten met Chinese geïnteress­eerden zeker gaan uitspelen.” Etienne Tilmans zou de Chinese weg thans de voorbije jaren zelf al bewandeld hebben in zijn zoektocht naar een overnemer. Maar eerdere gesprekken en onderhande­lingen leverden niets op. “We weten dat hij al naar oplossinge­n zocht voor de locatie waar vandaag eigenlijk niet veel meer plaatsvind­t”, zegt burgemeest­er Liesbeth Van Der Auwera (CD&V). Zij volgt de verkooppro­cedures op aangezien Bree betrokken partij is. “Bij de bouw van de hal werd de parking door het stadsbestu­ur aangelegd. Wij zijn vandaag nog altijd eigenaar van die parking, dus willen weten wat de toekomst brengt.” Opnieuw een leven als sporttempe­l lijkt uitgeslote­n. Na de teloorgang van de Breese basketclub kreeg de Expodroom het steeds moeilijker. In de loop der jaren verwelkomd­en ze er wel het tennis met een Fedcup-ontmoeting tegen Tsjechië en waren er concerten, maar van een frequente bezetting was geen sprake. Een tijdlang gaf The Factory nog een invulling aan de discotheek, maar toen zij eind 2013 de deuren sloten werd de Expodroom, op nu en dan een feestje in de dancing na, een lege doos. Welke invulling de site moet krijgen na verkoop, weet Van Der Auwera ook niet. “Het basketbal werd destijds gedoogd met een vergunning, maar een grote, permanente sporthal is in feite niet mogelijk. Het moet passen binnen de regelgevin­gen van de industriez­one”, besluit de burgemeest­er. De eigenaar van de Expodroom was niet beschikbaa­r voor commentaar.

 ?? Foto MIST ?? Wie nog een evenemente­nhal zoekt, kan er in Bree eentje op de kop tikken voor minstens 2,5 miljoen euro.
Foto MIST Wie nog een evenemente­nhal zoekt, kan er in Bree eentje op de kop tikken voor minstens 2,5 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium