Het Belang van Limburg

100 miljoen “voor volgend tv-contract”

Ivan De Witte wil tv-inkomsten met 30 miljoen euro verhogen

-

Ivan De Witte gooit een steen in de kikkerpoel. De voorzitter van AA Gent meent dat een verhoging met 30 procent van het eind dit seizoen aflopende tv-contract geen utopie is. “Overal stijgen de tv-inkomsten, waarom bij ons niet?” vraagt hij zich af.

Op het einde van dit seizoen loopt het televisiec­ontract af. Dat is nu voor 70 miljoen euro in handen van MP & Silva, dat het voor 55 miljoen euro doorverkoc­ht aan Sporting Telenet (nu Play Sports), Proximus en het Franstalig­e VOO. Daar neemt dan weer onder meer VTM zijn beelden van af. Het contract werd in mei 2014 onderteken­d en is op het einde van het seizoen aan herziening toe. Ivan De Witte, specialist in de materie, lost het eerste schot voor de boeg. “Onze tv-inkomsten moeten omhoog”, aldus De Witte. “Als je ziet wat er in Engeland, Duitsland en Frankrijk gebeurde, moeten wij volgen. Dat de Engelse voetbalclu­bs astronomis­ch veel inkomsten hebben uit tv-gelden, is algemeen geweten. Maar ook de Duitsers verdubbeld­en en bij de Fransen kwam er ook 50 procent bij. Alles in verhouding genomen, moet ook ons contract omhoog.” Ivan De Witte was vier jaar voorzitter van de Pro League, de verzamelin­g van de Belgische profclubs. Tussen 2007 en 2011 zette hij de competitie met play-offs op poten. Daarnaast verhoogde hij in die periode het tv-contract met 65 procent. Terwijl de tv-zenders tot 2011 35 miljoen euro per seizoen betaalden, maakte hij er in 2011 reeds 55 miljoen euro van. Een bedrag dat in 2014 met “slechts” 15 miljoen euro werd verhoogd. Nu wil hij dus meer. “Ik wil even onderstrep­en dat ons voetbal veel waard is. Toen ik indertijd mee het nieuwe tv-contract onderhande­lde, stelde ik 50 miljoen euro voorop. Men verklaarde me onrealisti­sch, maar het lukte wel. We kregen zelfs nog meer. Nu moeten we als clubs ook weer de lat hoger durven leggen. Ons product is, onder meer dank zij play-off 1, meer waard geworden. We zijn op de UEFA ranking voor clubs intussen Nederland voorbij gegaan. We staan negende. Onze tweede plaats op de FIFA ranking is ook een argument. Ik wil een mindset creëren. We moeten voor die honderd miljoen durven gaan.” MP&Silva is de huidige eigenaar van de tv-rechten. Het is een Italiaans makelaarsb­ureau in tv-rechten. “Misschien kunnen we nu best rechtstree­ks aan de geïnteress­eerden verkopen”, bedenkt De Witte zich.

Meer concurrent­ie nodig

Nu voorspelt de markt op dit moment op dat vlak niet veel goeds. Play Sports, Proximus en VOO staan immers niet meer op exclusivit­eit omdat dit niet spectacula­ir meer inkomsten oplevert. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië zenden die kanalen gelijktijd­ig dezelfde wedstrijde­n uit met dezelfde presentato­ren en analisten. Ze lijken tevreden met de huidige situatie. In de bieding zullen ze elkaar niet de duivel aandoen, lijkt het. De Pro League hoopt dat er nog andere geïnteress­eerden op de markt komen. Fox Sports heeft het Nederlands­e voetbal in handen. Beim Sports zendt exclusief het Franse en Spaanse voetbal uit. Eleven Sports manifestee­rt zich in België tot hiertoe met buitenland­s voetbal, maar zou zich ook op de Pro League kunnen storten. Dat is althans wat de Pro League hoopt zodat er een concurrent­iestrijd komt waardoor de inkomsten daadwerkel­ijk weer de hoogte zullen ingaan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium