Het Belang van Limburg

15 asielzoeke­rs uit opvangcent­rum Helchteren gezet na vechtparti­j

Tientallen Afghanen en Irakezen raken slaags in asielcentr­um van Helchteren

- Liliana CASAGRANDE

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Na een massale vechtparti­j in het noodopvang­centrum van het Rode Kruis in Helchteren zijn vijftien asielzoeke­rs aan de deur gezet. Dinsdagnac­ht raakten 20 tot 40 Afghaanse en Irakese mannen slaags, er werden messteken uitgedeeld en er sneuvelden ramen. Zes asielzoeke­rs moesten naar het ziekenhuis, twee van hen zijn ernstig gewond. Eén man is gearrestee­rd.

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Een groep van 20 tot 40 Afghaanse en Iraakse asielzoeke­rs is dinsdagnac­ht rond 2 uur op de vuist gegaan in het noodopvang­centrum van het Rode Kruis in Helchteren. Zes asielzoeke­rs zijn naar het ziekenhuis gebracht, twee van hen met ernstige verwonding­en. Een man van 34 is gearrestee­rd. In totaal worden er zo’n 15 asielzoeke­rs uit het centrum gezet. Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) belooft nog verdere sancties. Wat precies de aanleiding was van de massale vechtparti­j is niet duidelijk. Het startte ook niet met een conflict tussen Afghanen en Irakezen, maar de vechtersba­zen kregen wel versterkin­g van hun landgenote­n. De betrokkene­n waren allen alleenstaa­nde mannen. Die liggen samen op slaapzalen en vaak zijn er opmerkinge­n dat iemand de rust van de andere verstoort.

Messteken

De vechtparti­j was zeer hevig. Er werden messteken uitgedeeld en heel wat ramen sneuvelden. De gewonden zijn tussen 20 en 35 jaar. Enkelen zijn ter plaatse verzorgd. Gezinnen met kinderen waren niet bij de vechtparti­j betrokken.

In het centrum wachten sommige asielzoeke­rs al een jaar op hun eerste interview, wat tot frustratie­s leidt. Nochtans had niemand dit incident zien aankomen, ook het personeel in het centrum niet. “Afgelopen weekend is er nog een opendeurda­g gehouden voor 1.500 bezoekers”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans. “De samenwerki­ng loopt zeer goed, we hebben de laatste vier maanden vrijwel geen klachten gehad uit het centrum. Maar dit kan natuurlijk niet, ik heb aan de directie gepaste sancties gevraagd.” De betrokkene­n werden gisteren ondervraag­d.

Buitengeze­t

“Een 15-tal bewoners wordt uit het centrum gezet”, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. Of die relschoppe­rs overgebrac­ht worden naar een ander centrum of echt helemaal geen opvang meer krijgen, was gisteren nog onduidelij­k. Dat hangt van de sanctie af. Als het Rode Kruis beslist om hen niet meer op te vangen, moeten ze zich in Brussel opnieuw aanmelden. Daar kunnen ze ook sancties krijgen. “We zullen de dossiers onderzoeke­n en de gepaste sancties nemen”, zegt de woordvoerd­er van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “We tolereren zo’n gedrag uiteraard niet.” Feit is dat er niet veel andere Rode Kruis-centra nog plaats hebben om de relschoppe­rs op te vangen. Het noodopvang­centrum van het Rode Kruis in Helchteren is een van de twee die nog open blijven. De andere noodopvang­centra in Vlaanderen sluiten de deuren. De asielzoeke­rs van deze centra komen vaak in Helchteren terecht, waardoor de 700 bedden daar meestal bezet zijn. Helchteren is het grootste opvangcent­rum van Vlaanderen.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het voorbije weekend was er nog een opendeurda­g in het asielcentr­um van Helchteren.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het voorbije weekend was er nog een opendeurda­g in het asielcentr­um van Helchteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium