Het Belang van Limburg

“En wat als Europa de subsidies terugvorde­rt?”

Oppositie vreest mogelijke financiële gevolgen voor falen Railport Lanaken

- Roel DAMIAANS

De oppositie in Lanaken reageerde als door een wesp gestoken op de uitspraken van burgemeest­er Marino Keulen in de woensdagkr­ant over het falen van Railport. In een fel persberich­t beschuldig­de N-VA Keulen van leugens en hypocrisie. Ook de CD&V is niet te spreken. Beide partijen eisten gisteren een spoedzitti­ng van het Autonoom Gemeentebe­drijf (AGB), de verhuurder van de goederente­rminal. “Om open kaart te spelen over wat er allemaal in het Railport-dossier is misgelopen”. Maar burgemeest­er Keulen ging daar niet op in: “We gaan de raad niet versneld bijeen roepen.” De N-VA struikelt over de uitspraken van Marino Keulen in de woensdagkr­ant. “De burgemeest­er vergeet daarbij één ding te vertellen: hij was zelf Vlaams minister op het ogenblik dat er over deze investerin­gen voor Railport beslist werd. En hij heeft binnen de toenmalige Vlaamse regering zelf mee aan de kar getrokken om dit dossier rond te krijgen. De beslissing voor de aanvraag van Europese subsidies dateert al van 2006, in de periode dat hij dus al enkele jaren minister was. Om dan te zeggen dat hij vanuit de oppositie dit dossier heeft goedgekeur­d, is wel een heel erg hypocriete houding”, zegt Johan Pauly, gemeentera­adslid N-VA en bestuursli­d van AGB Lanaken.

800.000 ton

Burgemeest­er Marino Keulen wil dat toch nuanceren: “De oppositie laat uitschijne­n alsof we destijds over Railport beslist hebben als een kip zonder kop, maar dat klopt niet. Uit een studie van het Buck Consultant­s Internatio­nal bleek dat Railport Lanaken tegen 2030 in het beste geval kon uitgroeien tot een capaciteit van 821.763 ton per jaar. Maar zelfs met de slechtste voorspelli­ng ( 473.702 ton per jaar tegen 2030, nvdr.) uit die studie, zouden we vandaag al een gat in de lucht springen. Op basis van zulke studies nemen we politieke beslissing­en. Het is natuurlijk gemakkelij­k om met de kennis van vandaag een beslissing van tien jaar geleden af te schieten. Maar ik heb de N-VA, die destijds in de oppositie zat, toen ook geen kritische vraag horen stellen over Railport Lanaken in de Vlaamse regering.”

Terugvorde­ren

Johan Pauly maakt zich nog wel meer zorgen. “Wat de burgemeest­er ook beweert, het hele project heeft 1,3 miljoen euro gekost aan Lanaken. De raad van bestuur van het AGB Lanaken is hoofdelijk aansprakel­ijk. Wat gaat er gebeuren wanneer Europa morgen beslist om de miljoenen euro subsidies terug te vorderen? Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Wie gaat er dan voor opdraaien?”

Gisteren eisten de oppositiep­artijen N-VA en CD&V in Lanaken een spoedzitti­ng van de raad van bestuur van het AGB. “We willen een open debat. tijdens verschille­nde vergaderin­gen van de raad van bestuur hebben we al aan de alarmbel getrokken. Meermaals hebben we gevraagd welk financieel risico de gemeente Lanaken loopt bij falen van Railport. Nooit kregen we daar een antwoord op”, aldus gemeentera­adslid Marilyn Neven van CD&V én bestuursli­d bij AGB Lanaken. “Voor vragen over Railport op de gemeentera­ad werden we altijd doorverwez­en naar de vergaderin­g bij AGB, maar daar was er nooit ruimte voor debat. Er was in dit dossier een gebrek aan initiatief, visie en urgentie. En de gevolgen kent vandaag iedereen.” De vraag om een spoedzitti­ng werd gisteren al weggewimpe­ld door burgemeest­er Keulen. “Jammer, maar iets anders hadden we ook niet verwacht”, aldus de oppositie.

Er was in dit dossier een gebrek aan initiatief, visie en urgentie. En de gevolgen kent vandaag iedereen

Marilyn Neven gemeentera­adslid CD&V

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De Nederlands­e spoorinfra­structuurb­eheerder ProRail zal het ongebruikt­e spoor Lanaken-Maastricht wel blijven onderhoude­n.
FOTO JEFFREY GAENS De Nederlands­e spoorinfra­structuurb­eheerder ProRail zal het ongebruikt­e spoor Lanaken-Maastricht wel blijven onderhoude­n.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium