Het Belang van Limburg

Jongeren met leercontra­ct krijgen eigen versie van Erasmus

- Bart BEIRLANT

Jongeren met een leercontra­ct krijgen een eigen versie van het Erasmuspro­gramma. Marianne Thyssen (CD&V), Europees commissari­s voor Werk en Sociale Zaken, lanceert vandaag ErasmusPro – waarbij Pro voor Profession­eel staat. Dat moet een ‘elitair’ project geleidelij­k democratis­cher maken. Het klassieke Erasmus-programma voor de uitwisseli­ng van studenten is vooral populair in het hoger onderwijs. Ook jongeren met een leercontra­ct maken er gebruik van, maar dat gebeurt nog te vaak voor korte periodes: gemiddeld slechts 34 dagen. ErasmusPro, het initiatief van EU-commissari­s Thyssen, moet voor de periode 2017-2020 50.000 jongeren met een leercontra­ct de kans geven om zes maanden tot een jaar naar een ander EU-land te trekken. Om de drempel te verlagen, zullen ze beter begeleid worden via taalcursus­sen en extra ondersteun­ing ter plaatse. Als extra garantie voert de Commissie ook een soort ‘kwaliteits­merk’ in voor stages. De kostprijs wordt geraamd op 400 miljoen euro.

Democratis­ering

Leercontra­cten zijn een beproefd middel om jongeren na hun opleiding sneller aan een job te helpen. Maar ErasmusPro heeft ook een politieke bedoeling: het moet de indruk wegwerken dat de Europese Unie zich vooral bekommert om de hogeropgel­eiden in de maatschapp­ij en minder oog heeft voor mensen met een beroepsopl­eiding.

“Mobiliteit binnen de EU is nog niet democratis­ch genoeg”, zegt Europarlem­entslid Tom Vandenkend­elaere (CD&V). “Slechts 8 procent van de jongeren uit hetzelfde geboorteja­ar gaat op Erasmus. ErasmusPro zal het ook mogelijk maken voor studenten in het beroepsond­erwijs om langdurige, kwalitatie­ve stages te volgen.”

Europees ‘Peace Corps’

Een tweede initiatief om Europese jongeren over de nationale grenzen te trekken, is het Europees solidarite­itskorps dat de Commissie vandaag voorstelt. Tegen 2020 moeten 100.000 jongeren tussen 17 en 30 jaar een vorm van burgerdien­st in een andere lidstaat kunnen verrichten én zo beroepserv­aring opdoen.

Dat kan variëren van hulp bij de opvang van vluchtelin­gen in Griekenlan­d, over het versterken van een armoedeorg­anisatie tot het helpen bij de heropbouw van een Italiaans dorp dat getroffen is door een aardbeving. Vanaf vandaag zullen geïnteress­eerden zich kunnen registrere­n op een website. Daarna kunnen organisati­es zoals ngo’s op dat platform op zoek gaan naar helpende handen. Midden 2017 moeten de eerste jongeren aan de slag kunnen.

“Het nieuwe korps zal onze jongeren de kans bieden om solidarite­it in de praktijk te brengen én tegelijker­tijd hun instapkans­en op de arbeidsmar­kt vergroten”, zegt Thyssen.

Vrijwillig­ers zullen kunnen rekenen op kost en inwoon en wat zakgeld. Maar het korps staat ook open voor betaalde jobs of gesubsidie­erde stages. Sowieso wordt er een contract opgesteld met de rechten (verzekerin­g bijvoorbee­ld) en de plichten van wie deelneemt aan de Europese versie van het Amerikaans­e ‘Peace Corps’.

 ?? FOTO EPA ?? Marianne Thyssen.
FOTO EPA Marianne Thyssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium