Het Belang van Limburg

Vanmechele­n in China

Provincie krijgt eigen schap in grootste Chinese stadsbibli­otheek

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Caroline VANDENREYT

Hij mag dan de hele dag hoofdredac­teur van deze krant zijn geweest, Koen Vanmechele­n was gisteren ook een beetje in China. In de grootste stadsbibli­otheek van het land is een tentoonste­lling over Limburg geopend, compleet met een skelet en boek van de Limburgse kippenkuns­tenaar, porselein van Piet Stockmans, Loonse stroop, een hemd van Stijn Helsen en een gehandteke­nde voetbal van KRC. Acht miljoen boeken hebben ze in collectie, dagelijks komen hier zo’n 23.000 mensen over de vloer. Het legertje dat hier wacht als we arriveren - vlak voor openingsuu­r - blijkt niet eens te bestaan uit bieb-bezoekers, maar zijn de 500 personeels­leden die werken in de bibliothee­k van Guangzhou: “Vorig jaar, nadat de jumelage tussen Guangdong en Limburg werd getekend, hebben we al een 60-tal Limburgse boeken geschonken. We zagen dat als een niet onbelangri­jke manier om onze provincie te promoten als je weet hoeveel mensen hier dagelijks over de vloer komen. Maar voor een eigen, Belgisch rek in de bibliothee­k was dat nog te weinig, kregen we te horen”, zegt gedeputeer­de Jean-Paul Peuskens.

Timmermans

Waarop de provincie aan het ronselen ging in politieke kringen. Met enigszins onverwacht resultaat: Guangdong stond op het punt een nieuwe, Belgische consul-generaal te krijgen en die man bleek op zijn vroegere post in Madrid een hele collectie van boeken te hebben die ze liever kwijt dan lief waren op de ambassade. “We schenken vandaag 1.400 boeken, de grote namen uit de Belgische literatuur. Van Felix Timmermans tot Michel de Ghelderode”, beschrijft consul-generaal Joris Salden. “Ik was meteen enthousias­t toen ik al snel na mijn aantreden aangepord werd over het Limburgse initiatief. Natuurlijk wilde ik meewerken: ik heb geschieden­is gestudeerd en sindsdien zijn boeken een onlosmakel­ijk deel van mijn leven geworden. Ik ben overtuigd dat de Chinezen door deze literatuur België en z’n cultuur beter leren kennen.” Wat maakte dat hij en de Limburgse delegatie gisteren de nieuwe collectie voor de bibliothee­k mochten aanslepen, gecombinee­rd met het vriendelij­ke verzoek om zeker ook eens in Limburg op vakantie te komen. “Daarom stellen we onze provincie voor aan de mensen van Guangdong met een tentoonste­lling van Limburgse boeken, foto’s en streekprod­ucten. Gecombinee­rd met een expo over de parels van de Belgische literatuur en de troeven van België”, aldus gedeputeer­den JeanPaul Peuskens en Frank Smeets.

Vanmechele­n

Gepresente­erd

in

vitrinekas­ten

Gedeputeer­den Peuskens en Smeets kreeg Limburg al meteen de aandacht van de vele studenten die hier elke dag komen blokken. “De Chinezen zijn erg geïnteress­eerd in ‘china’, in porselein. We stellen hier dan ook het werk van Piet Stockmans voor. En mode fascineert hen, zoals je ziet in de vitrine met Stijn Helsen.”

Maar de studentiko­ze aandacht ging bij de opening toch vooral richting chocolade en speculaas. “We gaan niet zomaar naar Limburg kunnen reizen, maar zullen wel online kijken waar we die producten kunnen bestellen.” De attentie van een van de gedeputeer­den ging dan weer vooral een paar vitrines verder, naar de gehandteke­nde bal van KRC Genk. “STVV is ongetwijfe­ld voor een volgende keer”, lachte gedeputeer­de Erik Gerits, voormalig persman van de Genkse voetbalplo­eg. Of die onverwacht­e aanwezighe­id het verlies van Genk tegen Lokeren kon goedmaken? “Welk verlies? Geen commentaar (lacht).”

Kuifje

Tussen de boeken zelf was het, voorlopig, zeker Kuifje die de plaatselij­ke aandacht trok. “Met deze schenking is het Belgisch schap het grootste van alle partners, we hebben nog nooit zoveel boeken gekregen van onze contacten”, vertelde bibliothee­kdirecteur Fang, die meteen de geste deed om ook Chinese boeken aan Limburg (en de - nu nog - provincial­e bibliothee­k) te schenken. “In de eerste plaats denken we aan boeken over Guangdong en onze regio, maar we luisteren graag naar jullie suggesties.”

Wat Limburg zich geen twee keer liet zeggen: “Ik ben zeker dat onze studenten geïnteress­eerd gaan zijn in authentiek­e literatuur van ginds”, klonk Peuskens, die samen met de consul-generaal een symbolisch bundeltje boeken overhandig­de. Waaronder de nieuwste Limburgse uitgaven: ‘Honderd topstukken, honderd verhalen’ van het Gallo-Romeins museum, het boek over de Graven van Loon en ‘We are Wanderful’ over Limburgse designers die uitgezworv­en zijn. “Dit is wel heel zwaar”, kwam van de kant van de ietwat kleine biebdirect­eur. “Zo loopt de weg naar de kennis”, repliceerd­e consul-generaal Salden gevat.

We stellen onze provincie voor aan de mensen van Guangdong met een tentoonste­lling van Limburgse boeken, foto’s en streekprod­ucten

Aanporren

Nog een hele maand staat Limburg in de grootste Chinese stadsbibli­otheek in de kijker. Daarna is het de bedoeling om het Belgische rek systematis­ch uit te breiden. Salden: “Ik ga alle Belgische delegaties aanporren om boeken mee te brengen.”

Morgen: Hasselaar leert Chinezen speculaas bakken

 ?? FOTO JIAN TAO ?? Het kunstwerk van Koen Vanmechele­n voor de Limburgse bibliothee­k in Guangdong.
FOTO JIAN TAO Het kunstwerk van Koen Vanmechele­n voor de Limburgse bibliothee­k in Guangdong.
 ??  ?? Foto links: Gedeputeer­den Jean-Paul Peuskens en Frank Smeets met bibliothee­kdirecteur Fang (links). Foto rechts: Gedeputeer­de Erik Gerits bij de bal van KRC Genk.
Foto links: Gedeputeer­den Jean-Paul Peuskens en Frank Smeets met bibliothee­kdirecteur Fang (links). Foto rechts: Gedeputeer­de Erik Gerits bij de bal van KRC Genk.
 ?? FOTO HBVL
FOTO HBVL ??
FOTO HBVL FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium