Het Belang van Limburg

Everzwijne­n rukken al op tot rand bebouwde kom

Borden waarschuwe­n voor oversteken­d groot wild

- Roger DREESEN

Er zijn sporen van wroetende everzwijne­n ter hoogte van de rotonde op de Genkerbaan in Meeuwen. Dat betekent dat de wilde zwijnen klaar staan om de bebouwde kom van Meeuwen in te trekken. AWV plaatste vorige week nog waarschuwi­ngsborden langs de N 76. “Andermaal het bewijs dat we onze wegen beter moeten beschermen tegen groot oversteken­d wild”, reageert burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V). Ter hoogte van de Dampstraat, in de bocht ter hoogte van de Donderslag en net voorbij de laatste woningen in Wijshagen, staan grote waarschuwi­ngsborden voor oversteken­d groot wild. “Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op onze vraag op het grondgebie­d Meeuwen langs de Weg naar Zwartberg grote waarschuwi­ngsborden laten plaatsen. Hiermee willen we de automobili­st attent maken op de gevaren van oversteken­d groot wild, zoals everzwijne­n, reeën en edelherten”, zegt burgemeest­er Ceyssens.

De Weg naar Zwartberg (N 76) loopt in lange rechte lijn door de bossen en open velden vanaf Polkroy tot aan Jef Didden, Nieuwe Kempen Opglabbeek. Je mag op die weg afwisselen­d 70 km en 90 km per uur rijden. Heel wat automobili­sten rijden er ook sneller en hebben geen oog voor het gevaar van oversteken­d wild. Daardoor gebeurden er in het verleden meermaals aanrijding­en met een hert of everzwijn dat de drukke gewestweg overstak. Joris Maes van AVW laat verstaan dat deze borden vooral preventief moeten werken. Cijfers van ongevallen heeft AWV niet. Toch groeit het aantal meldingen van oversteken­d groot wild. Dit gebied sluit aan op het militair domein en daar zijn onlangs nog grote groepen wilde varkens gespot. Ook is er weet van een aantal aanrijding­en met groot wild. Daarbij bleef tot op heden alles beperkt tot materiële schade.

“Dit alles heeft ons doen besluiten om aan AWV te vragen om deze borden te plaatsen”, zegt Ceyssens. Rasters langs de N 76 plaatsen is natuurlijk veel veiliger. Een gedeelte langs de N 76 kreeg ruim 30 jaar geleden al een raster. “De beslissing om rasters te plaatsen ligt bij Ben Weyts. Ik zal de minister hierover interpelle­ren”, besluit Lode Ceyssens.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? Sporen van de wroetende everzwijne­n zijn duidelijk zichtbaar op de rotonde. Intussen zijn ook al borden geplaatst die waarschuwe­n voor oversteken­d wild.
FOTO ROGER DREESEN Sporen van de wroetende everzwijne­n zijn duidelijk zichtbaar op de rotonde. Intussen zijn ook al borden geplaatst die waarschuwe­n voor oversteken­d wild.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium