Het Belang van Limburg

Alleen Malinovsky­i scoort

SAMATTA LAAT KANSEN LIGGEN OM RETURN OVERBODIG TE MAKEN

- Marnik GEUKENS

Een dominant KRC Genk heeft na een 1-1-gelijkspel in Oostende zijn vijfde bekerfinal­e binnen handbereik. Toch keerden de Genkenaars met gemengde gevoelens naar huis terug. Alleen Malinovsky­i wist met een rake knal de sterk debuterend­e Dutoit te verslaan, Bailey (deklat) en vooral Samatta (drie missers) lieten dé kansen liggen om de terugmatch over twee weken helemaal overbodig te maken. Nieuw kalenderja­ar, nieuwe trainer, nieuwe moed. En toch schonk de bekermatch in Oostende voor rust oude wijn in nieuwe zakken. Racing voetbalde aardig en creeerde de eerste kansen. Uit twee uitstekend­e mogelijkhe­den had Leon Bailey zelfs minstens één keer moéten scoren. Ex-Kanarie William Dutoit debuteerde echter in stijl en ranselde de snoeiharde kopbal miraculeus uit zijn doel. De knal op de harde achterwaar­tse voorzet van Samatta belandde even later hoog in de tribune.

Gevleide 1-0

Maar net zoals onder Peter Maes ontbrak de efficiënti­e en was KRC Genk bijzonder kwetsbaar bij balverlies. Zijn opvolger Stuivenber­g koos op het middenveld voor een driehoek met als basis Heynen-Malinovsky­i. Maar ook zij konden de angel niet uit de tweede Oostendse tegenprik halen. Meer nog, Malinovsky­i moest de oprukkende Vandendrie­ssche laten lopen. De Fransman kreeg een zee van ruimte en de eerste knal tussen de Genkse palen volstond prompt voor de bijzonder gevleide 1-0.

Het zou niet de enige keer zijn dat Malinovsky­i - nochtans sterk aan de bal - zijn gebrek aan ritme niet kon wegsteken. En dat zijn team naar adem hapte, wanneer de thuisploeg onder de pressing ontsnapte.

Oostende vond het daarom ook geen ramp dat Racing het balbezit opeiste. Op een steeds gladder wordende grasmat - de Versluys Arena heeft geen verwarmde grasmat maar een overkappin­g, die al enkele uren voor de match moet worden weggehaald - bleef het versterkte centrum van KVO makkelijk overeind.

Oververdie­nde 1-1

Na rust was Racing plots wel een stuk gevaarlijk­er. Het baltempo ging met een ruk de hoogte in en Samatta kreeg twee dikke kansen op een schoteltje geserveerd. Maar zowel de lage voorzet van Pozuelo als de precieze assist van Bailey werden door de Tanzaniaan van dichtbij gemist. Albert Stuivenber­g was de wanhoop nabij maar zag zijn team na amper tien minuten alsnog oververdie­nd op gelijke hoogte komen. Net zoals in de oefenmatch tegen Darmstadt bracht de gouden linker van Malinovsky­i redding. De Oekraïner haalde zwaar uit van op bijna 25 meter, de botsende en wegdraaien­de knal versloeg de verraste Dutoit.

Samatta mist: deel 3

1-1 of 1-0, het betekent ook/zeker in het bekervoetb­al een wereld van verschil. Zelfs een 0-0 volstaat over twee weken in eigen huis om

een vijfde keer naar de bekerfinal­e te mogen. De bollen van het Atomium komen met andere woorden in zicht.

Toch stapten de Genkenaars met gemengde gevoelens van het veld. Want ook na de gelijkmake­r lieten de bezoekers tot twee keer toe dé kans liggen om de terugmatch helemaal overbodig te maken. Samatta mocht moederziel alleen op Dutoit af maar knalde zijn derde open kans van de avond binnen handbereik van de Fransman. Bailey mocht tenslotte vrij aanleggen maar pegelde snoeihard tegen de deklat.

De 400 meegereisd­e fans lieten het niet aan hun hart komen. Zij vierden het gelijkspel als een zege maar kunnen alleen maar hopen dat de missers Genk over twee weken niet zuur zullen opbreken.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? Foto BELGA ?? Hopelijk breken de missers van Samatta Genk binnen twee weken niet zuur op.
Foto BELGA Hopelijk breken de missers van Samatta Genk binnen twee weken niet zuur op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium