Het Belang van Limburg

Toeslag voor elektronis­ch betalen binnenkort verboden

-

Binnenkort wordt het verboden voor handelaars om een ‘toeslag’ of kost te vragen aan klanten die met een betaalkaar­t betalen. Ook voor kleine bedragen. Dat bevestigt de Federale Overheidsd­ienst Economie. Vandaag mag een handelaar nog kosten aanrekenen voor betalingen met een kaart. Dat bedrag mag wel enkel de werkelijke kost omvatten: er mag dus geen winst op worden gemaakt. De nieuwe wetgeving die op komst is, zal dat onmogelijk maken. Dat bevestigt de Overheidsd­ienst Informatie aan ‘De Inspecteur’ op Radio 2. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn, die ongeveer binnen een jaar in werking zal treden. Het wordt verboden voor de handelaar om een toeslag of kost te vragen aan de klant voor de meest gebruikte betaalkaar­ten zoals Bancontact, Maestro, Visa of Mastercard. “Dus vanaf dan zal de consument niet meer extra moeten bijleggen omdat hij met de kaart wil betalen”, klinkt het bij de FOD Economie.

Tien procent

Op dit moment rekent nog een op de tien handelaars een toeslag aan wanneer de klant er een bedrag onder de 10 euro met de betaalkaar­t betaalt, zo bleek uit onderzoek van Neutraal Syndicaat van Zelfstandi­gen (NSZ) dat eind vorig jaar werd gevoerd.

NSZ vindt het goed dat er gekozen is voor duidelijkh­eid en begrijpt ook waarom er weldra geen toeslag meer aangereken­d mag worden. De vergoeding die banken doorrekene­n aan de handelaar om geld over te hevelen van de rekening van de klant naar die van de handelaar werd eind 2015 drastisch beperkt door Europa. En midden vorig jaar verlaagde marktleide­r Worldline de prijs voor elektronis­che betalingen voor handelaars. Betalingen tot 5 euro werden tot 60 procent goedkoper, betalingen tussen 5 en 10 euro tot 30 procent goedkoper. Een transactie van 5 euro kost de handelaar sinds 1 juni 2016 maar 2 eurocent meer, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem sindsdien 5 eurocent kosten. Voor de volledighe­id: de concurrent­en van Worldline, zoals CCV en Keyware, hanteren andere transactie­kosten.

“Toch zullen we er alles aan blijven doen om elektronis­ch betalen voor de handelaar, ongeacht de speler waarbij ze zijn aangeslote­n, nog goedkoper te maken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Enkel zo kunnen kaartbetal­ingen nog verder gestimulee­rd worden.”

We doen er alles aan om elektronis­ch betalen voor de handelaar nog goedkoper te maken. Enkel zo kunnen kaartbetal­ingen verder gestimulee­rd worden

Christine MATTHEEUWS

Voorzitter NSZ

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ook voor kleine bedragen wordt een toeslag verboden.
FOTO PHOTO NEWS Ook voor kleine bedragen wordt een toeslag verboden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium