Het Belang van Limburg

Tweede politieman bekent moorden in opdracht Duterte

-

De Filipijnse president Rodrigo Duterte had in de tijd dat hij burgemeest­er was van de stad Davao wel degelijk een doodseskad­er en liet zowel drugscrimi­nelen als politieke tegenstand­ers vermoorden. Dat zegt een ex-politieman die vier maanden geleden nog onder eed ontkende dat er zo’n doodseskad­er bestond. De gepensione­erde politieman Arturo Lascanas biechtte maandag tijdens een door mensenrech­tenorganis­aties georganise­erde persconfer­entie op dat hij in opdracht van de toenmalige burgemeest­er van Davao, Rodrigo Duterte (foto), onder meer zijn eigen twee broers heeft vermoord. In tranen zei Lascanas dat hij zijn beide broers, die in de drugshande­l zaten, vermoordde “uit blinde loyaliteit” aan de huidige president.

De man biechtte ook op dat hij ooit in opdracht van Duterte een gangster ontvoerde, maar ook diens zeven maanden zwangere vrouw, zijn zoontje van vier, zijn schoonzoon en twee bedienden. Duterte beval ze allemaal te doden.

Ook de nooit opgeloste moord in 2003 op radiojourn­alist en Duterte-criticus Jun Pala was het werk van Arturo Lascanas in opdracht van Duterte. Die laatste moord werd goed betaald, omgerekend 56.000 euro. Volgens Lascanas lag het gemiddelde “tarief” voor het uit de weg ruimen van drugshande­laren, drugsgebru­ikers en kleine criminelen tussen 400 en 1.900 euro.

Complot

Met zijn bekentenis­sen bevestigt Lascanas de getuigenis van Edgar Matobato in september van vorig jaar voor een onderzoeks­commissie van de Filipijnse senaat. Ook Matobato gaf toen toe dat hij tientallen moorden pleegde. Hij getuigde dat het doodseskad­er op zijn hoogtepunt zo’n 300 leden telde en dat zowel burgemeest­er Duterte als zijn zoon moordbevel­en gaven. Ook Arturo Lascanas werd toen ondervraag­d, maar hij ontkende onder eed iets af te weten van een doodseskad­er. Maandag zei Lascanas dat hij door de moorden alsnog toe te geven in het reine wil komen met God en zijn geweten.

Een woordvoerd­er van president Duterte liet gisteren in een reactie weten dat de persconfer­entie van Lascanas deel uitmaakt van een complot om de president te destabilis­eren.

Rodrigo Duterte heeft de voorbije maanden warm en koud geblazen over zijn rol in de duizenden moorden die onder zijn burgemeest­erschap in Davao begaan zijn. Enerzijds probeert hij afstand te nemen, maar enkele maanden geleden pochte hij ook eigenhandi­g mensen vermoord te hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium