Het Belang van Limburg

Rel schoppen

- Door Liliana Casagrande

Vorig jaar is amper iemand gaan rondneuzen in het jaarversla­g van het gelijkekan­sencentrum Unia. Maar nu politici als Liesbeth Homans en Zuhal Demir jongleren met cijfers, is dat verslag ineens wel relevant. Waar vreemd genoeg niemand zich druk over maakt, is over de regionale vertaling van dat jaarversla­g. Daaruit kan je namelijk afleiden dat het gelijkekan­sencentrum zijn weg niet vindt naar het hele land. Dat zou anders wel mogen met 96 medewerker­s. Wat blijkt? Van de bijna 5.000 meldingen over allerhande vormen van discrimina­tie komt maar liefst 80 procent - of 3.893 - uit Brussel en Wallonië. Of zouden de racisten allemaal daar wonen?

Uit Limburg zijn er welgeteld 96 klachten ingediend, omgerekend 2 procent. Vanuit Antwerpen zijn er dat vier keer zoveel, vanuit West-Vlaanderen twee keer zoveel. Iets klopt hier dus niet, maar een uitleg hebben ze daar bij Unia niet voor. Ofwel wordt er in Limburg veel minder gediscrimi­neerd dan in de rest van het land, ofwel zijn we dat racisme zo gewoon dat het ons niets meer kan schelen. Aan Limburgers met buitenland­se wortels anders geen gebrek. Intussen is een op de vier Limburgers van vreemde afkomst, tien jaar geleden was dat nog één op de vijf. De rel van afgelopen weekend heeft in elk geval ook een positieve kant. Mensen weten nu misschien dat er zoiets bestaat als Unia en dat je daar terecht kan met meer dan alleen maar klachten over racisme. Ook wie zich gediscrimi­neerd voelt door leeftijd, handicap of gezondheid is welkom. Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebes­trijding of het Centrum Leman, is vorig jaar van naam veranderd. Tot nu toe leek die naam niet veel bellen te doen rinkelen. Dat is nu hopelijk wel het geval.

Al is het moeilijk om mensen te laten opkomen voor hun rechten. We zijn al aan de zoveelste generatie jongeren die niet binnen mogen in een discotheek. Vroeger belden ze daar nog voor naar de krant, maar dat soort telefoontj­es hebben we al lang niet meer gehad. Er zijn ook genoeg rijpere mensen die geen job krijgen omdat ze de 50 gepasseerd zijn, ook die halen hun schouders op. Echt rel schoppen doen we te weinig. Dat het toch niets uithaalt, is de uitleg. En je moet er ook moeite voor doen. Ja, klagen is ook werken. Maar dat moeten we wel blijven doen, anders verandert er nooit iets.

Als Zuhal Demir staatssecr­etaris is geworden, dan is dat omdat ze weet hoe je keet schopt.

Echt rel schoppen doen we te weinig. Dat het toch niets uithaalt, is de uitleg. Je moet er ook moeite voor doen. Ja, klagen is ook werken. Maar we moeten dat wel blijven doen, anders verandert er nooit iets

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium