Het Belang van Limburg

VALSE START: A

Seizoen begint in mineur voor Verstappen en Vandoorne

- Van onze verdlaggev­er Marc CORNELISSE­N in Barcelona

Het nieuwe F1-seizoen is met een valse start begonnen, zowel voor Stoffel Vandoorne als voor Max Verstappen. Hun teams - McLaren-Honda en Red Bull-Renault - stonden bijna de hele dag in panne. “Drie maanden keihard gewerkt aan je conditie en in de simulator, en dan val je na één rondje stil. Ontgoochel­end en triest”, gromde Fernando Alonso, de teammaat van Vandoorne. Zelf komen Stoffel Vandoorne en Max Verstappen vandaag pas in actie, zoals gepland. Maar ook hun teammaten Fernando Alonso en Daniel Ricciardo kwamen gisteren nauwelijks aan rijden toe. Om 15 uur hadden ze respectiev­elijk 1 en 4 ronden afgelegd. Na wat voorzichti­ge runs in de sloturen klokten ze af op 29 en 50 ronden. Ter vergelijki­ng: Mercedes legde er 152 af, Ferrari 126.

McLaren: déjà vu

Bij McLaren werd Alonso al na één rondje binnengeho­uden door een olielek. De motor vervangen duurde meer dan 5 uur. Teambaas Eric Boullier: “Ik ben verrast en ik wacht op de uitleg van Honda, Japan is ermee bezig.”

‘Wij’ en ‘zij’, in die bewoording­en spreken McLaren en Honda ook na drie jaar nog over elkaar. “Zoals elk huwelijk hebben wij onze ups en downs”, vergoelijk­te Boullier. Maar Alonso heeft een déjà-vu: het rampjaar 2015 begon óók zo, en toen kwam het niet goed bij Honda. “Uiteindeli­jk heb ik nog 29 ronden afgelegd, maar dat waren geen kwaliteits­ronden, want de motor was teruggesch­roefd. Je krijgt al maar vier testdagen om je klaar te stomen voor het wereldkamp­ioenschap en eentje daarvan is weg. Blijven nog drie dagen over om de limieten van de auto te vinden. Gelukkig pas ik me altijd sneller aan dan anderen.” Vandaag komt Stoffel Vandoorne in actie. Tenzij hij een deel van zijn tijd moet afstaan aan Alonso? “Daar ga ik niet om vragen”, zei de Spanjaard. “Laat Stoffel eerst maar eens rijden. Misschien heeft hij nog een slechtere dag dan ik.” Een cynische opmerking die de stemming bij McLaren goed samenvat.

Red Bull: positiever

In het Verstappen-kamp was de sfeer minder depri. Nochtans was Daniel Ricciardo na vier ronden stilgevall­en door een kapotte sensor aan de krukas. Daarna was hij een tijd werkloos doordat het hybride systeem de batterij niet meer oplaadde. Verontrust­end, want ook voor Renault zijn motorprobl­emen niet vreemd. “We zijn gestopt omdat we op safe wilden spelen”, zei Ricciardo. “Op het einde heb ik toch nog twee uur kunnen rijden zoals het hoort.”

En Red Bull-baas Christian Horner: “Ach, ons team heeft nooit de meeste rondjes afgemaald op testdagen. Liever nu problemen dan tijdens het seizoen, zoals Mercedes vorig jaar.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO AP ?? Eerste echte beelden van de Red Bull-Renault, met zijn gat in de neus.
Haaienvin en T-vleugel bij Ferrari.
FOTO PHOTO NEWS FOTO AP Eerste echte beelden van de Red Bull-Renault, met zijn gat in de neus. Haaienvin en T-vleugel bij Ferrari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium