Het Belang van Limburg

Voorlopig geen stoet meer in Hechtel

-

Normaal zou traditione­el op zondag voor halfvasten weer de stoet van de ‘Zandkrabbe­rkes’ voor de 38ste keer uittrekken in de centrumstr­aten van Hechtel. Helaas trekt het huidige bestuur de stekker eruit. “We zijn met te weinig mensen om de organisati­e nog te dragen”, luidt het. “De “De voorbijevo­or jaren is onze bestuurspl­oeg ploeg teruggeval­len op vier mensenmens en dat is te weinig om allesalle rond te krijgen. We vindenvin ook geen opvolgers omom nog in de Raad van Elf te zetelen”,ze vertelt raadslid Le Leon Sontrop . “Er komt toch he heel wat bij kijken. Vroeger be bestond het bestuur grotendeel­s dee uit gepensione­erden, maa maar stilaan komen er dan jonge jongere mensen in de plaats die ook ook nog nog gaan werken. En die hebben hebben n niet altijd de tijd om de schouders schouders onder een zware jaarwerkin­g king te te ze zetten. Dat gaat van sponsors sors aantrekken­aantr tot het organisere­n van activiteit­en zoals frühshoppe­n. Toch zijn dit juist zaken die moeten gebeuren om werkingsge­ld in het laatje te krijgen. Groepen kregen bij ons een mooi bedrag om deel te nemen.”

Sontrop hoopt dat het doek niet definitief is gevallen over het carnaval in Hechtel. “Als er morgen een groep enthousias­telingen opstaat, willen hen zeker met raad en daad bijstaan.”

“Het is een spijtige zaak om deze traditie verloren te zien gaan, na 39 seizoenen”, reageert Jaak Peeters, één van de stichters van de ‘Zandkrabbe­rkes’. “Vorig jaar ben ik gestopt als voorzitter. Zij die de fakkel overnamen, hadden een andere visie op carnaval. Wij vierden vroeger carnaval nooit buiten het dorp, en bouwden een netwerk uit om die broodnodig­e activiteit­en te ondersteun­en. Maar dat vergt een inspanning.”

Kracht

Ook burgemeest­er Jan Dalemans (HE) hoopt dat Hechtel snel terug een eigen stoet krijgt. “We hebben nog met de ‘Zandkrabbe­kes’ rond de tafel gezeten, maar helaas deden ze niet meer verder. We hopen dat zich een nieuwe ploeg gaat vormen die de draad terug wil opnemen. Vooral de buurten met hun wagens over de lokale activiteit zijn een kracht van onze stoeten. In afwachting kunnen Hechtelse groepen misschien aansluiten bij de stoet in Eksel."

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium