Het Belang van Limburg

“Fietsbrug over Maas is geen losse flodder meer”

België en Nederland tekenen binnenkort intentieve­rklaring

- Mark DREESEN

Maasmechel­en en het Nederlands­e stein onderteken­en op 6 maart een overeenkom­st waarmee ze de intentie uitspreken om een fietsbrug aan te leggen over de Maas. Die moet een nieuwe recreatiev­e verbinding worden tussen Belgisch en Nederlands Limburg.

De Nederlands­e gemeente Stein heeft al sinds 2014 een miljoen euro klaarligge­n om de brug aan te leggen. Aan Belgische zijde is er nog geen geld voorzien. “Dat is logisch”, aldus schepen van Toerisme Erik Kortleven (Open Vld). “Het is ook niet de gemeente Maasmechel­en die de brug zal financiere­n. Zulke bruggen worden aan Vlaamse zijde betaald door de overheid. Als we een raming hebben van de bouw van de brug kunnen we pas budget voorzien. Dat neemt niet weg dat we blij zijn met het geld dat het gemeentebe­stuur van Stein voorziet. Het is een mooie zet voorwaarts. De intentieve­rklaring die we op 6 maart onderteken­en heeft tot doel verder na te denken over de fietsbrug.” Reden van de intentieve­rklaring is dat er interesse is gegroeid bij de deputatie. In Belgisch Limburg heeft men het Kolenspoor. Aan Nederlands­e zijde heeft men ook een fietsroute met vertrekpun­t Heerlen en eindbestem­ming de Nederlands­e Maasvallei. De twee fietsroute­s staan niet met elkaar in verbinding. “Een Maasbrug tussen Maasmechel­en en Elsloo kan dus een schakel zijn om de twee Limburgen of de twee trajecten met elkaar te verbinden. De verbinding is ideaal voor Nederlands­e scholieren die in België les volgen, het woon- en werkverkee­r en het toerisme.” De intentieve­rklaring heeft nog een voordeel. “Nu kunnen we ook echt op zoek gaan naar partners. Het idee van de fietsbrug is geen losse flodder meer, maar een dossier dat in de bovenste lade ligt. Dat we geld moeten zoeken, is voor ons bekend terrein. Wat ons vroeger is gelukt, moet nu ook lukken.”

Toch geeft schepen Kortleven toe dat er nog veel studiewerk nodig is. Zo is er nog geen vaste locatie voor waar de fietsbrug kan komen en moet de brug bestand zijn tegen eventueel hoogwater van de Maas. Een voor de hand liggende plek is de vroegere veerverbin­ding tussen Kotem-Hal en de berg van Elsloo, vlak naast het verzonken kasteel van Elsloo. De Maas is er minder breed dan op andere locaties en er is een fietspad. “Het zou mooi zijn dat de dorpen Maasmechel­en en Elsloo met elkaar verbonden konden worden”, besluit schepen Kortleven. “We zijn op papier buurgemeen­ten van elkaar, maar de Maas is al vele jaren een scheiding van twee dorpsgemee­nschappen met eenzelfde cultuur. Laat ons die eindelijk eens samen brengen zoals het hoort.”

 ?? FOTO MMD ?? De grenspaal in KotemHal met in het panorama het toeristisc­he dorpje Elsloo hoog op een berg. Nu nog een brug over de Maas en de twee Limburgen kunnen elkaar de hand geven.
FOTO MMD De grenspaal in KotemHal met in het panorama het toeristisc­he dorpje Elsloo hoog op een berg. Nu nog een brug over de Maas en de twee Limburgen kunnen elkaar de hand geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium