Het Belang van Limburg

“De Limburgse wensen zijn bekend”

CEO Infrabel: besparen kan, maar dan moeten nieuwe spoorproje­cten geschrapt

- Timmie VAN DIEPEN

“Tegen 2020 zal Infrabel 4.000 van zijn 14.000 werknemers laten afvloeien. Maar daarmee hebben we nog niet genoeg bespaard. Er zullen dus ook nieuwe spoorproje­cten moeten worden geëliminee­rd.” Die niet zo prettige boodschap had Infrabel CEO Luc Lallemand vrijdag bij in Hasselt, waar hij de Limburgse Job Days opende.

HASSELT -

Infrabel moet besparen. Veel besparen. Lallemand, een man van PS-signatuur, liet gisteren geen moment onbenut om dat te benadrukke­n. “We hebben in België een erg dicht netwerk, met bijna 3.700km aan spoorwegen voor 11,1 miljoen inwoners. In Nederland hebben ze iets minder dan 3.000 km voor 16 miljoen inwoners. Het onderhoud van dat historisch gegroeide netwerk vergt enorm veel middelen. De focus ligt dus op het onderhoud van de huidige activa, niet op nieuwe.”

Limburg heeft wel nood aan meer spoor. Volgens de NMBS is er gewoon te weinig capaciteit voor bijkomende treinen.

“Dat is waar, maar niet voor het hele spoornet. Aan de ingang van het station van Hasselt is er op piekuren inderdaad een gebrek aan capaciteit, maar dat geldt niet voor de ingang van een ander station om pakweg 8 uur ’s avonds.”

Groot knelpunt is de lijn Antwerpen-Hasselt-Aken. Die is verzadigd door het goederenve­rkeer waardoor er geen rechtstree­kse passagiers­treinen mogelijk zijn tussen Hasselt en Antwerpen.

“Dat klopt. Die lijn is verzadigd. We hebben daar enkel nog slots over voor onderhouds­treinen, niet voor passagiers­vervoer.”

Dus moet er geïnvestee­rd worden. Zeker omdat er in onze provincie nog heel wat niet-geelektrif­iceerd spoor is.

“De Limburgse wensen zijn bekend. De heropening van Lijn 18, de elektrific­atie van de lijnen MolHamont en Mol-Hasselt,... Maar dit moet in de budgettair­e context worden geplaatst. Onze middelen worden drastisch verminderd. In totaal moet het spoor 3,6 miljard besparen over vijf jaar, maar de regering wil wel dat de NMBS meer aanbod creëert. Daardoor moet Infrabel twee derde van alle besparinge­n realiseren, terwijl we maar 40 procent van de middelen krijgen. Dat betekent dat wij over vijf jaar 2,4 à 2,5 miljard euro moeten besparen. Dat is een derde van ons totale budget. Dat is fenomenaal. Tegen 2020 zullen we 4.000 van onze 14.000 werknemers natuurlijk laten afvloeien. Maar dat volstaat niet. We zullen dus vlugger nieuwe projecten moeten elimineren.”

Minister Bellot heeft wel aangekondi­gd één miljard extra te voorzien voor investerin­gen.

Waar gaat dat geld naartoe?

“100 miljoen gaat naar de NMBS, 300 miljoen naar het GEN, het gewestelij­k expresnet rond Brussel. Dan blijft er nog 600 miljoen over voor de rest. Dat komt neer op zo’n 370 miljoen euro voor Vlaanderen. Het is aan Vlaanderen en minister Bellot om te beslissen waar dat geld naartoe gaat.”

Wanneer valt die beslissing over dat langverwac­hte investerin­gsprogramm­a?

“Net voor, tijdens of na de zomer. Het is belangrijk dat Limburg zich daarin de komende weken en maanden dus goed positionee­rt.”

Volgens Vlaanderen is de heropening van Lijn 18 HasseltNee­rpelt prioritair. Voor u ook?

“U zult mij daar niks over horen zeggen. Het is aan de politiek om te beslissen welk project wordt gerealisee­rd. Wij hebben de technische kennis en staan klaar om uit te voeren wat men ons vraagt.”

De politiek vraagt de uitvoering van het Spartacusp­lan. Maar de 31 miljoen euro die nodig is om de spooroverw­egen tussen Diepenbeek en Bilzen af te schaffen, is wel uit jullie plannen geschrapt.

“Kijk, als we minder geld krijgen kunnen wij niet anders dan besparen. En dan moet je projecten stopzetten. Spartacus is een magnifiek project in termen van lokale mobiliteit, maar wij kunnen dat geld geen 20 jaar blijven reserveren. In 2015 waren wij klaar om te beginnen bouwen, ware het niet dat er een aantal beroepspro­cedures liepen. Vandaag staat dat geld inderdaad niet meer in onze plannen. Maar opnieuw: wij zijn maar de uitvoerder­s en voeren loyaal uit wat onze hoofdaande­elhouder, de politiek, beslist.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Luc Lallemand op de terreinen van Infrabel in Hasselt. “We moeten fenomenaal besparen.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Luc Lallemand op de terreinen van Infrabel in Hasselt. “We moeten fenomenaal besparen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium