Het Belang van Limburg

Limburgse politici wijzen fusie Hasselt-Genk af

CD&V wil regeling van schuldafbo­uw voor vrijwillig­e fusies ook na 2019 voortzette­n

- Guy THUWIS en Caroline VANDENREYT

De Limburgse politieke geesten zijn nog lang niet rijp voor een fusie Hasselt-Genk. De meest uitgesprok­en tegenstand­ers zijn Patrick Dewael (Open Vld) en Steven Vandeput (N-VA). Voor Tongenaar Dewael hangt de slagkracht van Limburg in Brussel niet af van de grootte van de steden, maar van de politici zelf. Hasselaar Vandeput wil onder geen beding een fusie Hasselt-Genk. Alleen als het kiezen is tussen de pest en de cholera, dan gaan partijbonz­en Wouter Beke (CD&V) en Peter Vanvelthov­en (sp.a) toch overstag. Dat blijkt uit ons kopstukken­debat over de fusie Hasselt-Genk.

Openingsvr­aag: bent u voor of tegen de fusie Hasselt-Genk?

Steven Vandeput: “’Wat als?’ is een humoristis­ch programma dat zich kenmerkt door goeie en minder goeie moppen. Een fusie Hasselt-Genk zit voor mij in de categorie minder goeie.”

Wouter Beke: “Op korte termijn is dit niet aan de orde. We kijken vooral naar een versterkte samenwerki­ng en dan moeten we nog zien of er een draagvlak is voor een fusie.”

Peter Vanvelthov­en: “Als twee steden willen fuseren, mij niet gelaten, maar ik ben niet overtuigd dat dit een meerwaarde betekent voor Limburg. Integendee­l.”

Patrick Dewael: “Ik vraag me af wat de bevolking er zelf van denkt, zoiets beslis je toch niet aan een tekentafel? Eén van de uitgangspu­nten is juist, we moeten meer met de vuist op tafel kloppen in Brussel. Maar dat hangt van de politici af, niet van de grootte van een stad. Als Hasselt-Genk er als één stad financieel op vooruitgaa­n, gaan andere steden minder krijgen.”

N-VA is voor fusies, maar alleen van de kleintjes. Te begrijpen, want een fusie Hasselt-Genk zou de macht van de Vlaamse ruit weghalen.

Vandeput: “Dat heb ik nooit gezegd. Als we het hebben over fusies, moeten we naar heel Limburg kijken: hoe kunnen we hier meer fusies krijgen? Als we het hebben over Hasselt en Genk, zien we dat ze voor hun politie- of brandweerz­ones nooit naar elkaar hebben gekeken. De concurrent­ie tussen de twee steden moet absoluut stoppen. Ze moeten samenwerke­n, niet mekaars vliegen afvangen.”

Zijn N-VA en CD&V niet mekaars vliegen aan het afvangen? Zit er misschien een groot plan van CD&V achter mijnheer Beke?

Beke: “Absoluut niet, want zijn voor vrijwillig­e fusies.”

Ook na 2019?

wij Beke: “Wat ons betreft, moet het huidige beleid met schuldaflo­ssing ook na 2019 worden voortgezet.” Steven Vandeput

N-VA

En voor N-VA?

Vandeput: “We zullen naar schaalgroo­tte moeten gaan. Op termijn denken wij misschien aan een oefening zoals in Nederland.” (verplichte fusies, nvdr)

Een vraag van werkgevers­organisati­e Voka-Limburg: “De fusie Hasselt-Genk kan een sterke hefboom zijn. Hoe gaan we vanuit Brussel keuzes maken om dit te laten uitstralen naar de rest van Limburg?”

Vanvelthov­en: “Ik zie niet waar de hefboom zit. En waarom zouden Antwerpen en Gent plots akkoord gaan dat ze minder geld krijgen?”

Nu de provincies worden afgebouwd, moet toch iemand met de vuist op tafel slaan. Wie moet straks de belangen van Limburg verdedigen in Brussel?

Dewael: “Dit heeft niks te maken met de grootte van een stad. Ik stel me de vraag waarom de werkgevers­organisati­es dan niet fuseren? Ik ben een groot voorstande­r van het versterken van de bestuurskr­acht, maar begin dan met kleine gemeenten.”

Beke: “Fusies zijn niet de enige mogelijkhe­id om de bestuurskr­acht te verhogen. Als we straks fusies gaan opleggen, moeten we ook het gemeentefo­nds herbekijke­n. Vandaag zijn er steden die groter zijn dan andere en toch niet de nodige middelen krijgen. Dat zit fout en moeten we de volgende legislatuu­r herbekijke­n.” Vandeput: “Als er meer fusies komen, moeten daar middelen tegenover staan. Anderzijds gaat het uiteindeli­jk over de burger en mogen we ons nooit vergissen over het belang van de vraag: ben ik Hasselaar of Genkenaar?” Beke: “Dat is contradict­orisch. Enerzijds wilt u fusies opleggen, anderzijds heeft u vragen over de identiteit.”

Verstedeli­jking is het codewoord om Limburg te redden.

Vanvelthov­en: “We moeten in Limburg op een andere manier gaan samenwerke­n met een model dat de specifieke behoeften inlost van de gemeenten.”

U verwijst naar het idee één stad Limburg van de gouverneur?

Vanvelthov­en: “Er wordt heel wat expertise gevraagd van de gemeenten en die hebben ze niet altijd in huis. Er is nood aan een intermedia­ir niveau in Limburg.” Patrick Dewael

Open Vld

Maar niemand was geïnteress­eerd in dat model.

Dewael: “Het moet komen van onderuit. Ik ben tegen verplichte fusies en hou het liefst op een soepele samenwerki­ng. Wat het aantrekken van meer cultuursub­sidies betreft: het moet uitgaan van kwaliteit. Het samensmijt­en van Hasselt en Genk is geen garantie dat je meer voor cultuur gaat krijgen.”

We moeten absoluut naar schaalgroo­tte gaan, maar niet naar een fusie van Hasselt en Genk We moeten meer met de vuist op tafel kloppen in Brussel. Maar dat hangt van de politici af, niet van de grootte van een stad

Mijnheer Vandeput, als de provincie wordt afgeschaft hoe moet Limburg dan slagkracht­ig blijven?

Vandeput: “De vraag is op welke manier je de beste dienstverl­ening kan bieden. Je moet dan een schaalgroo­tte creëren. In Nederland heeft men daarvoor een deadline gesteld en als die niet gehaald wordt, gaat men opleggen.”

Een deadline en dan een fusie, akkoord mijnheer Dewael?

Dewael: “We moeten wel een kritische massa nastreven, van 30.000 inwoners bijvoorbee­ld. Ik denk dat we eerst met de politieen brandweerz­ones naar meer fu-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium