Het Belang van Limburg

Ridderstri­jd in Rome

Conservati­eve tegenstand­ers van paus verdelen Orde van Malta

- Marc VAN DE WEYER

Vandaag zaterdag gebeurt er iets middeleeuw­s in Rome. De Grote Staatsraad van de zeer katholieke Soevereine Militaire Hospitaalo­rde van Sint-Jan van Jeruzalem, Rhodos en Malta (of kortweg de Orde van Malta) kiest een nieuwe vorst en grootmeest­er, de tachtigste in haar bijna duizendjar­ige geschieden­is. De keuze – als ze niet verschoven wordt – komt er omdat paus Franciscus eerder dit jaar de fungerende grootmeest­er tot aftreden dwong, in een krachtmeti­ng met zijn conservati­eve tegenstand­ers in en om het Vaticaan. Het voorspel tot het ‘conclaaf’ in het Palazzo Malta op de Aventijn, een van de Romeinse heuvels, is even verrassend als de aanloop naar het conclaaf dat in 2013 paus Franciscus koos. Dat gebeurde na het onverwacht­e aftreden van paus Benedictus XVI. Het vertrek van de Britse grootmeest­er Fra’ Matthew Festing, in een eerder leven kolonel bij de Grenadier Guards, was niét onverwacht. Paus Franciscus dwong hem eind januari om op te stappen, na een publieke aanvaring over de manier waarop Festing zijn grootkanse­lier, derde man in de orde, had buitengewe­rkt. Albrecht Freiherr von Boeselager had geweigerd om zelf op te stappen. Na zijn ontslag zonder opgave van redenen wendde hij zich tot de paus. Franciscus wees daarop een commissie aan om de zaak te beoordelen.

Kardinaal

Festings belangrijk­ste beschuldig­ing tegen de Duitser zou erin bestaan dat hij in een hulpprogra­mma in Zuidoost-Azië het gebruik van condooms had toegestaan - in strijd met de katholieke leer. Het conflict bleek al gauw onderdeel van een grotere strijd: die tussen medestande­rs van de hervorming­en van paus Franciscus en conservati­even in het Vaticaan, met als boegbeeld de Amerikaans­e kardinaal Raymond Burke. Burke is sinds 2014 ‘patroon’ van de Orde van Malta, nadat Franciscus hem had buitengeze­t bij de invloedrij­ke Congregati­e voor de Bisschoppe­n. Hij is een van de kardinalen die in september de paus in een brief vroegen om punten uit zijn apostolisc­he exhortatie Amoris Laetitiae te ‘verduideli­jken’ omdat ze in hun ogen ‘twijfels’ opriepen – daarmee de paus zo goed als van ketterij beschuldig­end.

Soeverein

De door de paus ingestelde commissie oordeelde dat Boeselager correct handelde en grootmeest­er Festing misleidend­e informatie gaf. Eind januari confrontee­rde Franciscus de Brit met die conclusie en beschuldig­ing. Festing weigerde, naar verluidt opgejut door Burke, om op te stappen, waarna Franciscus – die er niet voor terugdeins­t zijn gezag te laten gelden – zijn aftreden forceerde. In Festings plaats werd aartsbissc­hop Angelo Becciu als tijdelijk bestuurder naar het hoofdkwart­ier van de orde gestuurd. In een niet mis te verstane brief vroeg die de ex-grootmeest­er om vandaag, zaterdag, weg te blijven als 56 van zijn ordebroede­rs zijn opvolger kiezen. Festing maakte duidelijk dat hij niet gehoorzaam­t en deze ochtend present is. Als de verkiezing doorgaat tenminste... Een anonieme ridder meldde de Britse Telegraph dat de orde eigenlijk niet moét luisteren naar de paus (die gisteren naar Egypte reisde om zijn steun aan de christenen aldaar te betuigen). Ze vormt per slot van rekening een ‘onafhankel­ijke’ organisati­e, die diplomatie­ke relaties met meer dan 100 landen heeft, een miljardenb­udget beheert, ziekenhuiz­en en vluchtelin­genkampen runt, duizenden personeels­leden heeft en 13.000 leden telt, tot in Belgische koninklijk­e kringen.

 ?? FOTO VATICAN POOL/AGF ?? De paus vorig jaar met links (dan nog) grootmeest­er Fra’ Matthew Festing en andere ridders van de Orde van Malta.
FOTO VATICAN POOL/AGF De paus vorig jaar met links (dan nog) grootmeest­er Fra’ Matthew Festing en andere ridders van de Orde van Malta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium