Het Belang van Limburg

Financieel rugzakje voor kinderen met beperking

AKKOORD OVER VERDELING MIDDELEN M-DECREET

- Liliana CASAGRANDE

De Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld hebben een akkoord over de verdeling van de middelen voor kinderen met speciale noden die in het gewone onderwijs zitten. Leerlingen met een verstandel­ijke, motorische, visuele of auditieve beperking krijgen een eigen ‘budget’ of financieel rugzakje voor ondersteun­ing. Voor leerlingen met gedragspro­blemen of autisme is het vooral de leerkracht die steun krijgt. Sinds de invoering van het M-decreet in september 2015 zet het Vlaams onderwijs in op inclusie, waarbij zo veel mogelijk kinderen naar gewone scholen worden doorverwez­en. Nu volgen ook de middelen. Die worden samengevoe­gd met de zogenaamde GONmiddele­n die er al zijn voor kinderen in gewone scholen. Over de verdeling van die samengevoe­gde middelen is nu een akkoord. De tijd drong dan ook, want in september moet alles worden uitgevoerd.

Het budget voor het M-decreet wordt opgetrokke­n van 92 naar bijna 107 miljoen euro. “Die middelen moeten bij de leerlingen te-

minister Hilde CREVITS (CD&V)

rechtkomen en niet ergens blijven hangen”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Twee groepen

De leerlingen worden ingedeeld in twee groepen. Leerlingen met een verstandel­ijke, motorische, visuele of auditieve beperking (type 2, 4, 6 en 7) krijgen een eigen ‘budget’ voor ondersteun­ing. Ze krijgen zorg op maat. Het model van twee uur GON per week verdwijnt dus. Hoeveel uren steun een kind krijgt in het nieuwe model, hangt af van de noden.

Voor de tweede groep kinderen (leerproble­men en -stoornisse­n, autismespe­ctrumstoor­nis) ligt het accent bij de leerkracht­en. Die zullen ondersteun­d worden en van gespeciali­seerde mensen te horen krijgen hoe ze best met deze kinderen omgaan.

Netoversch­rijdend

Het nieuwe aan het hele model is dat de verschille­nde netten zullen samenwerke­n. Al is dat anders voor het officiële onderwijs dan voor de katholieke­n. De officiële netten – gemeenscha­ps-, gemeenteli­jk en provinciaa­l onderwijs – zijn verplicht om samen te werken. Parlements­lid Jo De Ro, onderhande­laar voor Open Vld, is blij met het feit dat dit nu in het decreet wordt geschreven, want dit gaat “de versnipper­ing van de middelen tegen”. Voor het katholiek onderwijs geldt deze verplichti­ng niet. “Wij zijn dan ook vrij onderwijs”, verduideli­jkt topman Lieven Boeve. “Iedereen is vrij om toe te treden tot onze ondersteun­ingsnetwer­ken. Dat kan een hele school zijn, maar we willen ook een individuee­l kind uit een ander net helpen.” Hoe groot die netwerken tussen buitengewo­ne en gewone scholen worden, is nog niet duidelijk. “Dat kan een hele provincie zijn of maar een deel daarvan”, zegt Boeve.

GO! ongelukkig

Het gemeenscha­psonderwij­s GO! is in elk geval niet gelukkig met de verdeling van de middelen. De minister legt in het totaal 15,2 miljoen euro extra op tafel. Dat komt overeen met driehonder­d extra leerkracht­en. “Maar wij krijgen er daar geen van”, zegt Raymonda Verdyck, topvrouw van GO! “Integendee­l, wij verliezen honderd leerkracht­en.”

De verdeling is voor 70 procent gebaseerd op het aantal leerlingen en 30 procent op het huidige aantal leerlingen met een attest dat al begeleidin­g krijgt. Het GO!-onderwijs zegt dat zij in verhouding altijd meer hebben ingezet op deze kinderen met speciale noden en dat ze nu dus veel te weinig krijgen. Volgens Boeve klopt dit niet, omdat de minister net af wil van die medische attesten.

Elk kind met een zorgnood, ook een kind dat niet het juiste attest heeft, moet een antwoord krijgen

Oppositie

Oppositiep­artijen sp.a en Groen vinden dat de middelen door de verdeling onvoldoend­e terecht dreigen te komen bij de leerlingen met de grootste noden. Maar minister Crevits verdedigt de verdeling omdat ze bewust wil afstappen van de puur medische benadering. “Elk kind met een zorgnood, ook een kind dat niet het juiste attest heeft, moet een antwoord krijgen”, zegt de minister. “Op die manier vermijden we de jacht op attesten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kinderen met een verstandel­ijke beperking die les volgen in het gewoon onderwijs krijgen voortaan een eigen budget voor ondersteun­ing.
FOTO PHOTO NEWS Kinderen met een verstandel­ijke beperking die les volgen in het gewoon onderwijs krijgen voortaan een eigen budget voor ondersteun­ing.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium