Het Belang van Limburg

“Grootste heksenjach­t ooit”

Trump ontstemd over aanstellin­g aanklager voor onderzoek naar Russische connecties

- Marc VAN DE WEYER

In tweets tijdens de vroege uurtjes heeft president Donald Trump zich gisteren uitgeroepe­n tot slachtoffe­r van de “grootste heksenjach­t uit de Amerikaans­e geschieden­is”. Nochtans had hij enkele uren eerder nog met instemming gereageerd op de aanwijzing van voormalig FBI-directeur Robert Mueller tot de nieuwe leider van het onderzoek naar mogelijke ‘Russische connecties’ in Trumps verkiezing­scampagne. Volgens bronnen in Washington was het ook een beetje de zoete wraak van Deputy Attorney General (de Amerikaans­e viceminist­er van Justitie) Rod Rosenstein. Als tweede man op het departemen­t Justitie is hij verantwoor­delijk voor het toezicht op het FBI. Vopresiden­t. rige week greep president Trump een interne kritische aantekenin­g van Rosenstein aan als rechtvaard­iging voor het omstreden ontslag van FBI-directeur James Comey. Rosenstein zou dat niet gewaardeer­d hebben – het maakte hem tot een soort beulsknech­t van de Woensdag sloeg hij terug. Hij benoemde de voorganger van Comey als FBI-chef, de algemeen om zijn integritei­t gerespecte­erde Robert Mueller tot special counsel, bijzonder onderzoeke­r of aanklager in het onderzoek naar mogelijk gekonkelfo­es tussen Donald Trump en de Russen.

Belangenve­rmenging

De benoeming was nodig, aldus Rosenstein, om de burgers het volste vertrouwen te geven in de uitslag van het onderzoek naar criminele feiten. Onderzoek door justitie zelf zou kunnen stoten op belangenco­nflict of een andere “bijzondere omstandigh­eid”. De keuze voor Mueller werd daarom ook niet gemaakt door justitiemi­nister Jeff Sessions, die zelf als vooraansta­and lid van de Trump-campagne betrokken partij is en zich uit het onderzoek heeft teruggetro­kken. Vooral de laatste dagen klonk de roep om een onafhankel­ijke onderzoeke­r – met de volle bevoegdhed­en van een federale aanklager maar los van de Trump-administra­tie – steeds luider. Zowel Democraten

als Republikei­nen dron- gen daar op aan, die laatsten ook omdat daardoor de druk vermindert om vanuit het Congres op onderzoek te gaan.

Slachtoffe­r

Volgens bronnen in de Trumpadmin­istratie was de president bezig sollicitan­ten voor de FBIvacatur­e te ontmoeten toen het nieuws van Muellers benoeming in de vooravond binnenkwam. Trump reageerde aanvankeli­jk positief. “Zoals ik al vele malen verklaard heb, zal een doorgedrev­en onderzoek bevestigen wat we al weten: dat er geen heimelijke verstandho­uding was tussen mijn campagne en een buitenland­se macht. Ik kijk er naar uit dat deze zaak snel uitgeklaar­d wordt.” Maar een paar uur later, tijdens Trumps nachtelijk­e Twittersto­nde, was de toon er een van vervolgde onschuld en beschuldig­ingen zonder bewijs: “Hoewel er heel zich heel wat illegale activiteit­en hebben voorgedaan onder Clinton en Obama, werd daar nooit een speciale aanklager voor aangesteld.” Niet veel later gevolgd door de smartelijk­e tweet: “Dit is de grootste politieke heksenjach­t ooit in de Amerikaans­e geschieden­is.”

 ?? Foto AP/BELGA ?? President Trump duwde zichzelf in de slachtoffe­rrol, slachtoffe­rrol, toen Robert Mueller werd aangesteld als als de de man man die de inmenging van Rusland in zijn campagne campagne moet onderzoeke­n.
Foto AP/BELGA President Trump duwde zichzelf in de slachtoffe­rrol, slachtoffe­rrol, toen Robert Mueller werd aangesteld als als de de man man die de inmenging van Rusland in zijn campagne campagne moet onderzoeke­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium