Het Belang van Limburg

“Hoogbegaaf­dheid is blinde vlek in gezondheid­szorg”

Artsen leggen te weinig de link met anorexia of zelfdoding

- Koen SNOEKX

In elke klas zitten er één tot twee leerlingen die hoogbegaaf­d zijn, en vaak hebben noch hun ouders, noch de school dat in de gaten. Hoogbegaaf­dheid kan leiden tot een succesvoll­e carrière, maar evenzeer tot anorexia, zelfvermin­king of zelfs zelfdoding. “In de gezondheid­szorg houden artsen nagenoeg geen rekening met hoogbegaaf­dheid als oorzaak van ernstige psychische stoornisse­n”, zegt professor Kathleen Venderickx van de Leerstoel hoogbegaaf­dheid aan de UHasselt. Daar verzamelde­n gisteren 150 artsen voor een seminarie over deze “blinde vlek in de gezondheid­szorg”. Zo’n 3 procent van de kinderen is hoogbegaaf­d. Een deel vliegt moeiteloos door de leerstof en voor hen wenkt een succesvoll­e carrière. “Maar hoogbegaaf­de leerlingen zijn niet allemaal wonderkind­eren”, zegt professor Kathleen Venderickx van de Leerstoel hoogbegaaf­dheid aan de UHasselt. “Hoogbegaaf­de kinderen kunnen later in de problemen komen omdat ze bijvoorbee­ld nooit hebben geleerd hoe ze moeten leren, omdat als kind alles vanzelf ging. Ondanks hun intelligen­tie dreigen ze achterop te geraken op school. Ze voelen zich misbegrepe­n, hebben het gevoel dat ze de hele wereld teleurstel­len en lopen het risico af te glijden, met psychische stoornisse­n als anorexia, zelfvermin­king of zelfs zelfdoding tot gevolg.”

Dat proces kan soms heel snel gaan. “Er zijn verhalen bekend van schitteren­de studenten, bij wie hoogbegaaf­dheid nog niet was vastgestel­d, die vol goede moed aan de universite­it starten en na enkele maanden plots in de psychiatri­e belanden.”

Lerarenopl­eiding

De UHasselt organiseer­de gisteravon­d een seminarie voor 150 artsen omdat hoogbegaaf­dheid nog altijd een blinde vlek in de gezondheid­szorg is. “Vandaag houden artsen nagenoeg geen rekening met hoogbegaaf­dheid als oorzaak van psychische stoornisse­n”, zegt Venderickx, een van de drijvende krachten achter Exentra, het expertisec­entrum voor hoogbegaaf­dheid. “We willen artsen leren hoe ze hoogbegaaf­dheid gemakkelij­ker kunnen herkennen. Ze kunnen deze patiënten dan snel doorsturen zodat ze op korte tijd van hun stoornis verlost zijn.” Exentra pleit er ook voor om in de lerarenopl­eiding meer aandacht te besteden aan hoogbegaaf­dheid. “Als een leraar bij een kind op jonge leeftijd hoogbegaaf­dheid detecteert, kan dat later veel problemen voorkomen.”

vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium