Het Belang van Limburg

Encon bouwt duurzaamst­e kantoor

Kinderen stellen investerin­g van 3,3 miljoen voor

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het Limburgse advies- en ingenieurs­bureau Encon, gespeciali­seerd in energiebes­paring en duurzame energiepro­jecten, heeft gisteren de eerste steen gelegd van zijn nieuwe hightech hoofdkwart­ier. Met de bouw van het duurzaamst­e KMO-gebouw van Europa is een investerin­g gemoeid van 3,3 miljoen euro. De eerstestee­nlegging van het Infinity-gebouw vond plaats in aanwezighe­id van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en tal van personalit­eiten. De genodigden werden echter niet toegesprok­en door het management, wel door kinderen van werknemers. “We hebben dit gebouw ontworpen met het oog op de toekomst”, zegt CEO Robin Bruninx van Encon . “Zodat onze kinderen een leefbare aarde erven. En wie is er dan beter geplaatst om dit voor te stellen dan onze kinderen?” En zij deden dat in niet mis te verstane bewoording­en. “De mensen hebben al heel veel oplossinge­n bedacht om te zorgen dat onze aarde niet slechter wordt, en toch gebruiken ze die niet”, aldus Julie (13). “Wij begrijpen niet dat er zo weinig gebeurt.” De kinderen hadden voor de minister bovendien nog wat raad: als de mensen al die oplossinge­n niet gebruiken, kunnen we ze dan niet verplichte­n?”

Windturbin­e

Wat al die oplossinge­n vermogen als ze wel worden gebruikt, bewijst de nieuwe vestiging van Encon. Het Infinity-gebouw, getekend in de vorm van een omgekeerde acht, het symbool van oneindighe­id, omvat alle technologi­eën die vandaag rond duurzaamhe­id en energiebes­paring beschikbaa­r zijn. Het is bovendien het eerste KMO-gebouw in Europa dat zowel een BREEAM- als een LEED-duurzaamhe­idscertifi­caat behaalt. Dankzij deze certificat­en wordt de waarde van het gebouw, dat 3,3 miljoen euro kost, nu al op 4,7 miljoen geschat.

Het bedrijf wekt onder meer zelf zijn energie op. “De windturbin­e en de zonnepanel­en zijn samen goed voor meer dan 4 miljoen kWh aan elektricit­eit”, legt Robin Bruninx uit. “Daarmee voorzien we niet alleen in onze eigen energiebeh­oefte, maar kunnen we de hele buurt van stroom voorzien, aangezien we amper 2 procent van de totale opgewerkte energie zelf gebruiken.” De windturbin­e staat bovendien pal naast het gebouw. “Wij willen daarmee aantonen dat windturbin­es amper hinder veroorzake­n”, vindt Robin Bruninx. Het nieuwe gebouw van Encon verbruikt geen fossiele brandstoff­en. Verwarmen en koelen gebeurt het hele jaar door via ijswaterta­nks, zonnewarmt­e en warmte uit de lucht. In het gebouw moet voortduren­d een aangenaam klimaat heersen. Daarvoor zorgen vloerverwa­rming, klimaatpla­fonds, ventilocon­vectoren en koelbalken. Dynamische verlichtin­g bootst het ritme van dag en nacht na.

Start-ups

Het Infinity-gebouw wordt in februari 2018 in gebruik genomen. Het biedt plaats aan de 40 werknemers van Encon maar er volgt uitbreidin­g. “We willen het nieuwe kantoorgeb­ouw openstelle­n voor start-ups die zich bezighoude­n met duurzame energie, vooraleer ze zich op de campus EnergyVill­e vestigen”, zegt Bruninx. Sinds de oprichting 15 jaar geleden heeft Encon zich ontwikkeld tot een belangrijk­e speler op vlak van energiepro­jecten, met klanten zoals Heinz, Ikea, Bombardier, Total en H.Essers.

 ?? FOTO HBVL ?? Zo zal het duurzaamst­e KMO-gebouw in Europa eruit gaan zien.
FOTO HBVL Zo zal het duurzaamst­e KMO-gebouw in Europa eruit gaan zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium