Het Belang van Limburg

Kwart van refs is student

-

Liefst vier op de tien scheidsrec­hters werken (nog) niet. Op zich is dat niet onlogisch, omdat bijna evenveel refs ook jonger zijn dan 25 jaar. Zo bevinden er zich in het 649-koppige Limburgse scheidsrec­hterskorps meer studenten (24,9%) dan arbeiders (19,2%) of bedienden (19,2%). Tom Langenaeke­n (foto) is één van die jongeren die zijn studies combineert met arbitrage. De 22-jarige Houthalena­ar zit in zijn vierde jaar geneeskund­e aan de universite­it van Leuven én is als ref vooral actief in tweede provincial­e.

“Dat een kwart van de refs studeert, is een verklaarba­ar cijfer, want in verhouding zal ook een kwart van de spelersker­nen uit studenten bestaan”, zegt Langenaeke­n.

De Houthalena­ar geeft toe dat je als scheidsrec­hter makkelijke­r je eigen agenda kan plannen dan als voetballer. “In tijden van examens beslis ik zelf of ik al dan niet een wedstrijd wil fluiten. Als je op zondag een wedstrijd moet leiden, ben je toch snel een vijftal uurtjes kwijt. Tijd, die ik toch zou kunnen gebruiken om mijn neus in de boeken te blijven steken. Een herexamen weegt immers niet op tegen een match in tweede provincial­e. Scheidsrec­hter zijn genereert ook meer vrije tijd. Je hoeft niet perse tweemaal per week te trainen. Ik combineer het nog met een studentenj­ob in de horeca. Centen? Het is een leuke bijverdien­ste, maar het is zakgeld in vergelijki­ng met wat mijn leeftijdsg­enoten verdienen met het voetballen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium