Het Belang van Limburg

Poetshulp redt vrouw van verstikkin­g

- Koen SNOEKX

Poetsvrouw Kathy Coninx (32) heeft het leven gered van Liliane Van de Cloot (69). Die verslikte zich in een sandwich en dreigde te stikken. Ze belde in paniek naar de noodcentra­le 112. Via de telefoon werd haar uitgelegd hoe ze hartmassag­e moest toepassen. “Ik ben haar eeuwig dankbaar”, zegt Liliane die haar poetsvrouw bedankte met bloemen.

“Een EHBO-cursus heb ik nooit gehad. Ik heb gewoon mijn gevoel gevolgd”, zegt Kathy Coninx (32) uit het Kortessems­e Vliermaalr­oot. Kathy was in het naburige Guigoven aan het poetsen bij Liliane Van de Cloot (69) toen de vrouw zich plots verslikte in een sandwich. “Liliane kreeg geen lucht meer, werd helemaal blauw en viel bewusteloo­s”, zegt Kathy. “Ik heb meteen de 112 gebeld en die hebben mij aan de telefoon begeleid bij de reanimatie van Liliane. Vier minuten later had ik haar terug.” “Ik ben Kathy eeuwig dankbaar. Ze heeft mijn leven gered”, zegt Liliane, die haar poetsvrouw met bloemen bedankte.

‘Onze reddende engel’, zo wordt Kathy Coninx (32) dezer dagen aangesprok­en in het Kortessems­e Guigoven. Kathy, die in het naburige Vliermaalr­oot woont, werkt al zo’n twee maanden als huishoudhu­lp bij Liliane Van de Cloot (69) in Guigoven. “Ik poets elke vrijdag bij Liliane, maar een kleine twee weken geleden was er plots een probleem met haar. Ik was in de living aan het poetsen, terwijl Liliane iets verderop aan de tafel een sandwich met smeerkaas zat te eten. Maar plots verslikte ze zich. Er was een stuk van de sandwich in haar luchtpijp beland en ze kreeg geen adem meer. Ze was totaal in paniek.”

Blauw

Kathy schoot Liliane meteen ter hulp. “Ik heb haar eerst wat water laten drinken, maar dat liep gewoon terug uit haar mond. Ik ben dan meteen achter haar gaan staan en probeerde met de Heimlichgr­eep het stuk sandwich uit haar luchtpijp te krijgen, maar dat lukte niet.” Kathy zette Liliane neer op de grond, maar het ging van kwaad naar erger met haar. “Ze kreeg nog altijd geen lucht en ze begon blauw te kleuren. Daarop heb ik meteen de 112 gebeld.” Kathy, die in paniek was, kreeg op de noodcentra­le een vrouw aan de lijn. “Zij probeerde mij eerst gerust te stellen en vroeg dan of ik Liliane kon reanimeren. Maar ik had dat nog nooit gedaan. Ik ken ook helemaal niets van EHBO. Maar de vrouw vertelde mij stap voor stap wat ik moest doen. Ik heb mijn verstand op nul gezet en ik ben eraan begonnen. Gewoon op gevoel.”

Longen

Vier minuten lang voerde Kathy hartmassag­e uit op Liliane. “En toen kwam ze gelukkig bij”, zegt Kathy. “Ze ademde opnieuw en kreeg weer wat kleur. De vrouw van de noodcentra­le bleef aan de lijn, totdat de ambulance aankwam bij het huis van Liliane. Toen viel er plots een hele last van mij af.”

Om Liliane gerust te stellen reed Kathy met de ambulance mee naar het ziekenhuis. “Daar bleek dat door de hartmassag­e het stuk sandwich in de longen van Liliane was terechtgek­omen. Maar uiteindeli­jk is het allemaal goed gekomen met haar.” Zelf herinnert Liliane zich niets meer van die bewuste vrijdag. “Voor mij is dat één zwart gat”, zegt Liliane. “Maar ik ben Kathy eeuwig dankbaar. Zij heeft mijn leven gered.” Ondertusse­n gaat het alweer beter met Liliane.” Ik heb nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrenge­n, maar ik ben ondertusse­n weer de oude.”

Eerste hulp

Van de kinderen van Liliane kreeg Kathy een mooie bos bloemen cadeau. “Ook wij zijn haar bijzonder dankbaar dat ze onze moeder van de dood heeft gered”, zegt zoon David.

Ook door haar werkgever Trixxo werd Kathy ondertusse­n in de bloemetjes gezet. “Stilaan begin ik te beseffen wat ik gedaan heb”, fluistert Kathy. “Al zie ik het eigenlijk ook een beetje als mijn plicht. Ik heb ook geen seconde getwijfeld om Liliane ter hulp te schieten.”

Kathy vindt het wel een gemis dat ze als poetshulp geen EH-

BO-ervaring heeft. “Misschien is het wel een goed idee om huishoudhu­lpen verplicht een EHBO-cursus te laten volgen. Als poetshulp kom je wel vaker in contact met mensen van oudere leeftijd en je bent er vaak als eerste bij als hen iets overkomt. Als alle poetshulpe­n eerste hulp zouden kunnen geven, kunnen er misschien nog veel meer levens gered worden.”

Ik heb meteen de 112 gebeld en die hebben mij aan de telefoon begeleid bij de reanimatie van Liliane. Vier minuten later had ik haar terug

Poetsvrouw Kathy Coninx (32)

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Van de kinderen van Liliane kreeg Kathy een mooie bos bloemen cadeau. Met Liliane (rechts) gaat het ondertusse­n alweer beter. Poetshulp Kathy (32) redt vrouw (69) die zich in sandwich verslikte van verstikkin­gsdood
FOTO TOM PALMAERS Van de kinderen van Liliane kreeg Kathy een mooie bos bloemen cadeau. Met Liliane (rechts) gaat het ondertusse­n alweer beter. Poetshulp Kathy (32) redt vrouw (69) die zich in sandwich verslikte van verstikkin­gsdood

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium