Het Belang van Limburg

“Winnen in de Tour en bleek voo

Lotto-Soudal met “sterkste ploeg ooit” aan Tourstart

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Düsseldorf

André Greipel, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Tony Gallopin, Thomas De Gendt. Lotto-Soudal verenigt al zijn sterren in een Tourploegp g die nu al ‘de sterkste ooit’ heet. De verwachtin­gen zijn navenant: minimum ritwinst, met ergens onderweg graag ook geel, wit of de bollentrui. “Je kan niet tevreden zijn met ons seizoen tot nog toe”, zegt Marc Sergeant.

“Maar winnen in de Tour en iedereen is dat vergeten.” Lotto-Soudal wist gisteren meteen dat met de Tour de meest hectische en zenuwslope­nde koers van het jaar is begonnen. Bij een eerste bezoek aan de Permenance, het administra­tieve hart van de Tour, kregen ze meteen de hele ervaring: een weerbarsti­ge steward die hen eerst de toegang weigerde, om er vervolgens mee te dreigen de ploegauto te laten wegslepen die bij de ingang stond te wachten op kopman André Greipel. Tijdens de discussie ging het uiteraard ook nog plensregen­en. Zo gaat het in de Tour: niks gaat ooit vanzelf, iedereen staat voortduren­d onder hoogspanni­ng. In die context staat de Lotto-ploeg voor de dwingende uitdaging een tegenvalle­nd voorjaar uit te wissen. “Ik ben meteen akkoord”, zegt manager Marc Sergeant. “Je kan niet tevreden zijn met ons seizoen tot nog toe. Het moet beter.”

A-selectie

Om van de Tour een succes te maken, brengt Lotto-Soudal zijn A-selectie met alle ‘sterren’ aan de start: André Greipel, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Tony Gallopin én Thomas De Gendt. “Sterker dan ooit”, laat kopman Greipel optekenen. De twee tijdritten buiten beschouwin­g gelaten, lijkt Lotto-Soudal in elke etappe mee te kunnen spelen. Het is een zeer bewuste keuze geweest om sprintlood­sen Greg Henderson en Jens Debusscher­e dit jaar te vervangen door punchers Wellens en Benoot. “Vorig jaar hadden we in de

We kunnen niet tevreden zijn met ons seizoen tot nog toe. Het moet beter

Marc SERGEANT Ploegleide­r Lotto-Soudal laatste week van de Tour een probleem”, zegt De Gendt. “Alleen Tony Gallopin en ik konden meegaan in een ontsnappin­g. Dit jaar hebben we veel meer renners die dat moeten kunnen. In de Tour rijden soms grote groepen van twintig, dertig man weg. Het is een groot voordeel als daar ploegmaats bij zitten.”

Ritten winnen - in de sprint of in een ontsnappin­g - is voor LottoSouda­l het centrale thema in deze Tour. Maar er zijn nevenproje­cten: Tony Gallopin houdt een half oog op het geel, Benoot op het wit en De Gendt op de bollen. Van het seizoen dat Lotto tot op heden draait - twaalf overwinnin­gen - hoeft geen ramp gemaakt te worden. Het team is budgettair hoogstens een middenmote­r en dat zal er niet op verbeteren nu cosponsor Digipass zijn contract niet verlengt. Maar manager Marc Sergeant hoopt dat er in de Tour wel een laagje bovenop gaat. “Winnen in de Tour en iedereen is ons voorjaar alweer lang vergeten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium