Het Belang van Limburg

Laurent stuurt ziektebrie­fje naar premier

- Timmie VAN DIEPEN

Prins Laurent lijkt weinig zin te hebben in een nieuwe bolwassing van premier Charles Michel. Na Laurents omstreden passage op de viering van de 90ste verjaardag van het Chinese leger, droeg de regering de premier op om de prins officieel te horen. Maar zo ver is het nog altijd niet gekomen. Laurent stuurde een ziektebrie­fje naar de premier en liet weten zich liever door zijn advocaat te laten verdedigen.

BRUSSEL -

Zonder toestemmin­g van de regering en gekleed in het uniform van kapitein-ter-zee van de Belgische marine, poseerde Laurent begin augustus op de viering voor de 90ste verjaardag van het Chinese leger in de ambassade in Brussel. Het was het zoveelste incident met de eigengerei­de prins, die eind vorig jaar nog op de vingers werd getikt door premier Michel nadat hij fors had uitgehaald naar iedereen die hem al jaren “beschimpt” en “lastigvalt”. Een week daarvoor was de prins ook door buitenland­minister Didier Reynders terechtgew­ezen omdat hij zonder toestemmin­g van de regering een ontmoeting had gehad met de premier van Sri Lanka. Sinds een wet van 2013, waarin de gedragsreg­els voor de koninklijk­e familie zijn opgenomen, is de prins daar nochtans toe verplicht. Premier Michel waarschuwd­e eind vorig jaar dan ook dat Laurent bij de volgende misstap zijn dotatie zou verliezen.

Advocaat

Na de foto’s van de viering in de Chinese ambassade, besliste de regering op 1 september dat premier Michel Laurent zo snel mogelijk moest verhoren over de kwestie. Maar dat is twee weken later nog altijd niet gebeurd. Volgens de woordvoerd­er van de premier heeft Laurent een ziektebrie­fje laten bezorgen en ziet hij af van zijn recht om persoonlij­k gehoord te worden. De prins zou zich liever willen laten vertegenwo­ordigen door zijn advocaat. Volgens het kabinet Michel zal dat gesprek nog voor het einde van de maand plaatsvind­en.

In samenspraa­k met koning Filip wil Michel dat prins Laurent een “proportion­ele sanctie” krijgt, na wat de premier de “frats te veel” noemde. Wat die sanctie exact zal inhouden, is nog niet bekend. In regeringsk­ringen circuleerd­e enkele weken geleden de piste om 10 procent van zijn dotatie in te houden. Aangezien Laurent een jaarlijkse dotatie van 308.000 euro krijgt, zou dat neerkomen op een boete van ruim 30.000 euro. Het gaat sowieso om een eenmalige sanctie, want om de volledige dotatie af te nemen is een nieuwe wet nodig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium