Het Belang van Limburg

KABOUTERBO­S/TOCHTGENOO­T

-

Naast de ambulante hulp die het CAD en de stad aanbieden, herbergt het Psychiatri­sch Ziekenhuis Asster bovendien een eigen afkickcent­rum. “We zijn de enige ziekenhuis­afdeling in Vlaanderen die uitsluiten­d patiënten begeleidt die verslaafd zijn aan illegale drugs”, zegt afdelingsh­oofd Erwin Reyskens. “Ongeveer een kwart van de mensen die hier worden opgenomen, kampen met een heroïnever­slaving. Het gaat voornameli­jk om oudere patiënten, die al jaren verslaafd zijn. Jonge gebruikers laten zich zelden vrijwillig opnemen.”

Criminalit­eit

Van alle harddrugs heeft heroïne veruit de grootste impact op het dagelijkse functioner­en. “Het grote probleem is dat je niet een beetje kan gebruiken. Het lichaam bouwt een tolerantie op, net zoals bij alcohol. Beginners komen toe met een kwart gram per dag, maar zware gebruikers jagen er tot drie gram door. Alles moet wijken voor de heroïne. Het leven van een verslaafde staat volledig in het teken van de zoektocht naar het volgende shot. Daardoor belanden ze helaas ook vaak in de criminalit­eit. Een zware verslaving kost je tot honderd euro per dag.”

Psychologe en gedragsthe­rapeut Tess Govaert werkt in Asster dagelijks met heroïnever­slaafden en weet als geen ander hoe moeizaam de weg naar herstel verloopt. “De lichamelij­ke ontwenning is zwaar, maar doenbaar. Vergelijk het met een ernstige griep. Pas daarna begint de échte uitdaging. Een verslaafde verblijft hier gemiddeld vijf maanden, waarin hij elke dag therapie krijgt. Toch is op het einde van de rit maar een heel klein percentage definitief van zijn verslaving verlost. Afkicken van heroïne gebeurt met vallen en opstaan. Zo’n verslaving sleep je voor de rest van je leven mee.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium