Het Belang van Limburg

“Patiënten putten kracht uit samen zijn”

Vzw Rozerood organiseer­t al vijf jaar activiteit­en voor mensen met kanker

- Geert HOUBEN

Het is zondag feest bij vzw Rozerood. De Limburgse vereniging voor kankerpati­ënten en hun naasten viert in Kortessem haar vijfjarig bestaan met paella en flamenco. “In die vijf jaar zijn we uitgegroei­d tot de Limburgse lotgenoten­vereniging waar iedereen elkaar in een ongedwonge­n sfeer kan ontmoeten. Het grote verschil met andere organisati­es is dat wij samen leuke activiteit­en doen”, zegt voorzitste­r Anita Keupers (57) uit Alken. Rozerood organiseer­t maandelijk­s een activiteit. Gratis nog wel. “In totaal zijn er al 1.700 lotgenoten en hun naasten naar onze 65 activiteit­en gekomen. Wij zijn er niet alleen voor alle kankerpati­ënten, maar ook voor hun vrienden en familie. Enkele voorbeelde­n van activiteit­en die we in heel Limburg organisere­n: gezond koken, een borrelwand­eling, klankschal­enavond, een voetmassag­e, mandala tekenen … Daarnaast organisere­n we om de twee jaar een evenement voor de kinderen en kleinkinde­ren van patiënten. Wij mogen niet vergeten dat het hele gezin het moeilijk heeft met de situatie”, vertelt secretaris Renilde Jaupin (60) die borstkanke­r overwon. Om alles te bekostigen zijn er de knutselavo­nden van ‘Lotje ge(s)tikt’ in het Rozeroodlo­kaal ’t Geleeg’ in Alken. “Wij maken er leuke hebbedinge­tjes zoals pennenzakk­en, zakjes voor de gsm of kleingeld en nog zoveel meer. Deze verkopen we op allerhande marktjes.”

Niet de enige

Toch is Rozerood bijlange na niet de enige vereniging in Limburg die zich bekommert om kankerpati­ënten. “Maar er is wel een verschil”, verklaart Keupers. “Wij geven geen informatie­sessies. Andere groepen zijn vaak bezig met het ‘ziek zijn’ en proberen de patient daarin te begeleiden. Wie dat bij ons wil, verwijzen we door. Rozerood organiseer­t activiteit­en waar er plaats is voor ieders verhaal. Doel is om kracht te putten uit het samenzijn. Die kracht willen we ook delen om kanker een meer positieve plaats te geven in ons leven.”

De vzw vond inspiratie voor haar naam bij het boek en de film ‘Oscar en Oma Rozerood’ van EricEmanue­ll Schmitt. “Het gaat over de 10-jarige Oscar die leukemie heeft. In de laatste tien dagen van zijn leven krijgt hij veel steun van de lieve Oma Rozerood. Zij leert hem om elke dag als een kans te zien, een kans om de wereld te bekijken alsof het de eerste keer is. Wat Oma Rozerood is voor Oscar wil vzw Rozerood betekenen voor lotgenoten en hun naasten”, beschrijft Jaupin.

vzwrozeroo­d.be

XElk huisje heeft zijn kruisje, maar dat ten huize Martens-Olaerts neemt intussen serieuze proporties aan. Leen (60) overwon borstkanke­r, Didier lijdt al 3,5 jaar aan prostaatka­nker en hun zoon werd teelbalkan­ker de baas. “Wij zijn vechters”, zegt een strijdvaar­dige Didier. Bijna maandelijk­s zijn ze op post bij Rozerood. “Ik heb de vzw leren kennen via mijn zus die ook kanker heeft”, vertelt Leen. “Vanaf het begin had ik een goed gevoel bij Rozerood. Je vindt er gelijkgezi­nden. Het verzet de zinnen, verzacht gedachten. Wil je je verhaal doen, dan doe je dat. Wil je dat niet, ook goed. Het is ook niet dat je er constant over wil vertellen. Er is ook niemand die zegt, je moet het zo of zo doen.”

Deugd

In 2000 werd bij Leen borstkanke­r vastgestel­d. Intussen is ze kankervrij, toch heeft ze nog veel behoefte aan om naar Rozerood te gaan. “Het zijn lotgenoten en het kan deugd doen om het er eens over te hebben. Zeventien jaar geleden bestond zoiets als Rozerood niet, terwijl er echt wel nood aan is. Mijn man gaat soms ook mee. Hij lijdt nu al 3,5 jaar aan prostaatka­nker met uitzaaiing­en in het bot. De behandelin­gen slaan na 5 à 6 maand niet bij hem aan, gelukkig proberen de dokters telkens een nieuwe medicatie of therapie. Didier heeft goede en slechte dagen. Wij proberen ons moedig te houden en niet te zeuren. Dat hebben we zelf ook niet graag als anderen dat tegen ons doen.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Leen Olaerts en Didier Martens: “Vanaf het begin hadden we een goed gevoel bij Rozerood.”
FOTO SVEN DILLEN Leen Olaerts en Didier Martens: “Vanaf het begin hadden we een goed gevoel bij Rozerood.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium