Het Belang van Limburg

De auto-automaat

- Pascal Paepen Economist Thomas More en KU Leuven

‘The times they are a-changin’. Bob Dylan zong het 54 jaar geleden al. De tijden veranderen. Inderdaad. Volgens sommigen verandert de wereld nu sneller dan ooit. Kan zijn. Maar toen James Watt in 1765 zijn stoommachi­ne uitvond ging het plots ook allemaal heel snel. De industriël­e revolutie zorgde voor veel werk en uiteindeli­jk ook voor veel welvaart. En vandaag is het weer tijd voor een mijlpaal. Ford zou vandaag immers een contract tekenen met Alibaba om samen auto’s te verkopen via het internet.

Alibaba? Dat is de Chinese Bol.com. Maar dan veel groter. Voortaan kunnen de Chinezen dus een nieuwe Ford aanschaffe­n vanuit hun luie zetel. Wie dit pakweg 10 jaar geleden voorspeld zou hebben zou men hebben weggelache­n als fantast. Alhoewel. Zo revolution­air is dit nu ook weer niet. Ik kan u alvast verklappen dat ik, iets meer dan 10 jaar geleden, mijn huis kocht via het internet. Toen het huis waarin ik nu woon te koop kwam te staan op de website van de makelaar stuurde ik mijn ouders uit voor de inspectie van het vastgoed. Die onderwierp­en het aan hun kritische blik en vonden het goed. Ik kocht vervolgens het huis, dat ik nooit van binnenuit zag. Moet kunnen. Ik heb er alvast geen spijt van! En nu dus ook auto’s. Waarom niet? Amazon en Alibaba verkopen al zowat alles via het internet. Een Chinees die weldra een nieuwe Ford koopt op het internet kan daar meteen ook een verzekerin­g bij nemen, want AXA biedt via Alibaba nu al verzekerin­gen aan.

De tijden veranderen. Moeten we daar bang voor zijn? Welnee. Tenzij u autodealer bent, natuurlijk. Want als Ford in China auto’s gaat aanbieden via het internet, dan zullen ze dat op termijn ook hier doen. En andere automerken zullen ongetwijfe­ld volgen. Dealers die het concept van de autosuperm­arkt (Cardoen) maar net verteerd hebben krijgen er dus alweer een te duchten concurrent bij. In het beste geval zullen ze nog een kleine commissie verdienen wanneer de koper de wagen bij hen komt oppikken. Maar de klant kan die nieuwe auto elders ook oppikken. Er zouden grote parkings komen op een centrale locatie: auto-automaten, als het ware. Dealers bereiden zich maar best voor. Verkopen kan iedereen, maar service bieden bij een herstellin­g of nazicht, daarin kan je je nog onderschei­den. Het stopt niet bij Ford en Alibaba. Andere sectoren zullen volgen. Over 10 jaar zal het beroep van kassierste­r uitgestorv­en blijken. We wandelen dan gewoon een supermarkt buiten langs een scanner die meteen ook de betaling regelt met onze bank. The times they are a-changin’.

Als Ford in China auto’s gaat aanbieden via het internet, dan zullen ze dat op termijn ook hier doen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium