Het Belang van Limburg

Sabam stuurt controleur naar VRT-opnames in Genkse moskee

Minister Gatz in clinch met VRT over uitzending eredienste­n

- Chris NELIS

Opmerkelij­ke gast gisteren tijdens de opnames van de islamitisc­he eredienst in de Marokkaans­e moskee van Winterslag. Een inspecteur van Sabam kwam ter plaatse voor een controle, maar moest snel afdruipen toen hij doorhad dat de middeleeuw­se islamitisc­he gezangen niet meteen onder zijn gezag vielen. Verder verliep de opname vrij rustig. Dat in tegenstell­ing tot het debat in de Kamer, waar minister van Media Sven Gatz liet weten dat het uitzenden van eredienste­n volgens hem niet tot de kerntaak van de VRT behoort. Volzet niet, maar goed vol zat de moskee wel voor wat kan doorgaan als een historisch­e dag in de geschieden­is van de Genkse Hassaan Ebno Tabit moskee, beter bekend als de Marokkaans­e moskee van Winterslag. Zondag wordt namelijk voor het eerst een islamitisc­he eredienst in zijn volledigha­ngt, heid uitgezonde­n op Eén. Gisteren vonden de opnames plaats.

Kerntaken

En dat heeft niet alleen geleid tot heisa op sociale media, maar ook in het Vlaams Parlement, waar Minister van Media Sven Gatz vragen kreeg over de kwestie van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Gatz gaf er te kennen dat, als het van hem af- de VRT in de toekomst best stopt met het uitzenden van religieuze eredienste­n. “Zoiets behoort niet tot de kerntaken van de VRT en ook niet tot haar autonome beslissing­sbevoegdhe­id”, zegt Gatz. “In de beheersove­reenkomst was afgesproke­n om de verschille­nde levensbesc­houwelijke strekkinge­n te integreren in het redactione­el aanbod van de openbare omroep. En eredienste­n uitzenden is geen redactione­el programma.”

Gatz gaat de zaak naar eigen zeggen aankaarten tijdens de komende evaluatie van de beheersove­reenkomst van de VRT.

Onafhankel­ijkheid

Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van de openbare omroep, is het niet eens met minister Gatz. “De beheersove­reenkomst onderteken­d tussen de VRT en de minister is duidelijk”, zegt Van den Brande. “Levensbesc­houwelijke strekkinge­n worden geïntegree­rd in het aanbod van de publieke omroep en de VRT organiseer­t structuree­l overleg met de vertegenwo­ordiging van de levensbesc­houwelijke strekkinge­n. De VRT rekent het dan ook tot zijn opdracht om bij te dragen tot extern pluralisme en tot het samenleven in wederzijds­e openheid en respect. Het uitzenden van eredienste­n behoort daartoe. In tegenstell­ing tot wat de minister beweert, is er geen enkele evaluatie voorzien in de lopende beheersove­reenkomst. De onafhankel­ijke programmer­ing van de VRT als openbare omroep dient in deze gerespecte­erd te worden.”

Ook volgens CD&V-parlements­lid Karin Brouwers behoort het uitzenden van eredienste­n tot de decretale vrijheid van de VRT. Voor parlements­lid Wilfried Vandaele (N-VA) zit er een logica in de keuze van de VRT om een islamitisc­he eredienst uit te zenden. Al hamerde het parlements­lid erop dat de VRT erop moet toezien dat de dienst in het Nederlands moet gebeuren. Een deel van de eredienst werd gisterenav­ond wel degelijk in het Nederlands gehouden, maar er werd ook Frans en Arabisch gesproken. Maar dat druist, volgens de moslimexec­utieve, niet in tegen de afspraak om de diensten in het Nederlands te brengen. Tijdens de uitzending worden de beelden immers ondertitel­d. Opmerkelij­ke gast tijdens de eredienst was de Vlaamse priester Simon Lambregs, voorzitter van het Abrahamshu­is. Hij werd geëerd omwille van zijn bindende rol tussen geloofsgem­eenschappe­n.

In tegenstell­ing tot wat Gatz beweert, is er geen enkele evaluatie voorzien. De onafhankel­ijke programmer­ing van de VRT dient gerespecte­erd te worden Luc VAN DEN BRANDE VRT

Eredienste­n uitzenden behoort niet tot de kerntaken van de openbare omroep, en ook niet tot haar autonome beslissing­sbevoegdhe­id minister Sven GATZ

Sabam

Iets minder verwacht bezoek kwam er van een medewerker van Sabam. Toen die meekreeg dat er gezangen van middeleeuw­se oorsprong te horen waren en dat die muziek niet meteen geregistre­erd stond, hield de inspecteur het toch maar voor bekeken.

Op de plannen van minister Gatz om de openbare omroep geen uitzendtij­d te laten besteden aan eredienste­n, wilden ze in Genk niet reageren. De keuze om de eerste uitzending van een islamitisc­he eredienst in de Hassaan Ebno Tabit moskee door te laten gaan, werd in samenspraa­k tussen de VRT en de moslimexec­utieve genomen.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Volzet niet, maar goed vol zat de moskee wel voor wat kan doorgaan als een historisch­e dienst.
FOTO CHRIS NELIS Volzet niet, maar goed vol zat de moskee wel voor wat kan doorgaan als een historisch­e dienst.
 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De opnames in Genk verliepen gisteren rustig.
FOTO CHRIS NELIS De opnames in Genk verliepen gisteren rustig.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium