Het Belang van Limburg

“Gedoemd om te groeien” De eerste finalist: André Knaepen (Cegeka)

- Dominiek CLAES

HASSELT - ICT-dienstverl­ener Cegeka heeft de laatste jaren via een uitgekiend­e overnamest­rategie ongeveer heel Europa tot zijn ‘speelveld’ weten maken. “Wij zijn dan ook gedoemd om te groeien”, zegt CEO en oprichter André Knaepen (67). “België is maar een zakdoek groot en al onze concullega ’s zoeken naar dezelfde profielen. In eigen land is onze positie al erg sterk, we moeten daarom vooral groei in het buitenland zoeken. En dat is ook goed voor Limburg, waar ons hoofdkwart­ier blijft.” De groei van Cegeka situeert zich momenteel vooral in Nederland en Duitsland, omdat er daar meer grote bedrijven en beslissing­scentra zijn. Cegeka Groep behaalt dit jaar naar verwachtin­g een omzet van 500 miljoen euro. Dat is weer een hele stap vooruit vergeleken met de 414 miljoen euro omzet in 2016. Het aantal medewerker­s is ondertusse­n opgelopen tot 4.200. Daarvan werken er zo’n 2.000 in België, en 500 in Limburg. “Maar er werken meer Limburgers voor Cegeka”, stipt Knaepen aan.

1 miljard

Zoals bekend is het de ambitie van André Knaepen om tegen 2020 de kaap van 1 miljard euro aan omzet te ronden, inclusief acquisitie­s. “Ik blijf erbij dat dit mogelijk is. Maar met die uitspraak bedoel ik vooral dat (gecontrole­erde) groei de rode draad door dit bedrijf is. Het aantal medewerker­s zal die groei volgen. Tegelijk zal er blijvend over de kosten gewaakt worden. Wij willen uitgroeien tot de top van de onafhankel­ijke ICT-dienstverl­eners in Europa. Eén van de grote uitdaging voor ons is het overbrugge­n van cultuurver­schillen bij de overnames. Daarom hebben wij de structuur van onze groep aangepast.”

Oei

Het afgelopen jaar heeft André Knaepen niet stilgezete­n. Hij haalde de investerin­gsmaatscha­ppij Gimv binnen, goed voor een oorlogskas van 100 miljoen euro. Dat geld zal aangewend worden om toekomstig­e overnames te financiere­n. “Er zitten al een paar overnames in de pijplijn”, zo bevestigt Knaepen. In ruil kreeg de Gimv een participat­ie van 23,6 procent in Cegeka. André Knaepen blijft de grootste aandeelhou­der met 71 procent. De rest van de aandelen zitten bij LRM (4,4 procent) en het management (1 procent). Cegeka kwam recent nog in het nieuws toen Yin Oei, winnares van survivalpr­ogramma Expeditie Robinson in 2008, werd aangesteld als directeur van Cegeka België.

Toekomst

André Knaepen ziet de toekomstig­e rol van Cegeka als het bedrijf dat kennis verzamelt, vertaalt en ter beschikkin­g stelt van zijn klanten. “In deze sterk en snel veranderen­de wereld is het onze rol om nieuwe technologi­eën en innovaties te vertalen voor onze klanten en hen te begeleiden bij het gebruik ervan,” zegt Knaepen. Hij verwijst met name naar ‘blockchain’, ‘internet of things’ en artificiël­e intelligen­tie. “Wij investeren zeer zwaar in innovatie, maar slagen er nog onvoldoend­e in om dat verhaal te vertellen, intern en extern. Hoe dan ook, op deze manier willen wij onze klanten een voorsprong bezorgen ten opzichte van hun concurrent­en. De ontwikkeli­ngen in de wereld zullen in de toekomst enkel maar sneller en complexer worden, de lat zal altijd hoger komen te liggen. Cegeka zal zich in de toekomst nog verschille­nde keren moeten heruitvind­en. De mate waarin we daarin slagen, zal ons succes bepalen.”

Modder

Dat vraagt van de medewerker­s van Cegeka een groot empathisch vermogen, zo beseft André Knaepen maar al te goed. “Dat is het DNA van ons bedrijf: ‘van dichtbij meemaken’. Iedereen moet de botten aantrekken en in de modder gaan staan, ook de directiele­den. Dat betekent dat ondernemer­schap ingebakken moet zitten in onze medewerker­s. Enkel op die manier kunnen wij onze klanten de beste service bieden.”

De juiste mensen weten aantrekken is daarom een andere uitdaging voor Cegeka. Onder meer daarom heeft het bedrijf zijn eigen ‘universite­it’ opgericht waar kandidaten een basisoplei­ding krijgen. Cegeka werkt daarvoor samen met de plaatselij­ke hogeschole­n en universite­it.

Ik blijf erbij dat een omzet van 1 miljard euro tegen 2020 mogelijk is. Maar met die uitspraak bedoel ik vooral dat (gecontrole­erde) groei de rode draad door dit bedrijf is André KNAEPEN,

CEO Cegeka

 ?? FOTO HBVL ?? André Knaepen: “Iedereen moet de botten aantrekken en in de modder gaan staan.”
FOTO HBVL André Knaepen: “Iedereen moet de botten aantrekken en in de modder gaan staan.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium