Het Belang van Limburg

Een laatste applaus voor Ivana 600 mensen nemen in Roermond afscheid van omgekomen Peers model (19)

- Thomas JANSEN

Met tientallen foto’s en ontroerend­e getuigenis­sen is zaterdag in Roermond afscheid genomen van Ivana Smit (19). Het Peerse model liet op 7 december in onduidelij­ke omstandigh­eden het leven, na een val van een balkon in Kuala Lumpur (Maleisië). De uitvaart eindigde met een daverend applaus en een erehaag, “omdat Ivana erg genoot van haar roem en bekendheid.” De familie had vooraf iedereen opgeroepen om massaal naar de uitvaart af te zakken. “Ivana stond graag in het middelpunt van de belangstel­ling, dat willen we haar nog gunnen”, zei haar nonkel Fred Agenjo vooraf. De oproep viel niet in dovemansor­en. Zeshonderd mensen, sommige met rouwband, zagen hoe Ivana op de tonen van ‘Because you lo- ved me’ van Céline Dion een plek kreeg op het podium. Daarna wisselden foto’s en getuigenis­sen elkaar af. Haar opa, bij wie Ivana in Maleisië opgroeide sinds ze twee was, opende met een aangrijpen­de brief. “Ver buiten Maleisië heb je naam gemaakt als model”, klonk het. “Daar was je fier op. Maar voor mij was je van kinds af al het zonnetje in huis.”

Disneyland

Dat toonden ook de tientallen foto’s die tussen de getuigenis­sen door geprojecte­erd werden. Of het nu ging om een spontane kinderfoto, een Instagrams­elfie of een profession­ele shoot, telkens weer ontwapenen­de glimlach. Het vormde een rode draad doorheen de uitvaart. “Omdat we zelf geen kinderen hadden, was jij ook een beetje ons meisje”, zeiden nonkel Fred en tante Loes, die in Peer wonen. “Onze eerste uitstap met jou was Disneyland, en ja, voor ons was het magisch. We deden het zogezegd voor jou, maar wees maar zeker dat we er zelf ook intens van genoten hebben”, zei het koppel, overmand door tranen. Opvallend: Behalve nonkel Max, die zei dat “de verdachte omstandigh­eden en de onbeantwoo­rde vragen het verdriet alleen maar groter maakten”, viel er geen woord over de zoektocht naar de waarheid die de familie gestart is.

Misschien omdat ze het Nederlands­e Openbaar Ministerie hun werk wil laten doen, nu die daags voor de uitvaart aankondigd­e dat er toch een eigen onderzoek komt. Zij moeten nagaan of de val van Ivana van de twintigste verdieping van het balkon echt een ongeluk was, zoals de Maleisisch­e autoriteit­en al na één dag besloten. Ivana was meegegaan met een Amerikaans swingersko­ppel naar hun appartemen­t. Later werd haar lichaam naakt en met sporen van drugs gevonden op een balkon op de zesde verdieping.

 ?? Foto BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De herdenking­sdienst in zalencompl­ex Forum in Roermond werd massaal bijgewoond
Foto BOUMEDIENE BELBACHIR De herdenking­sdienst in zalencompl­ex Forum in Roermond werd massaal bijgewoond
 ??  ?? Een emotionele getuigenis kwam er van oom Fred en tante Loes.
Een emotionele getuigenis kwam er van oom Fred en tante Loes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium