Het Belang van Limburg

Kinderopva­ng De Egeltjes in pastorie Sint-Pieter

Vereniging­en starten project rond kansarmoed­e

- Jozef CROUGHS

De Egeltjes, een inclusieve opvang voor kinderen met een extra zorgbehoef­te in SintTruide­n, gaat samenwerke­n met armoedever­eniging Onder Ons en In-Z, een organisati­e voor sociale tewerkstel­ling. Tien jaar lang zullen ze samenwerke­n en projecten opzetten voor gezinnen die in armoede leven. “We zullen hiervoor werken met werknemers uit de doelgroep zelf die op hun beurt worden begeleid door In-Z. Ook dat verlaagt de drempel, zegt Nathalie Pirenne van Onder Ons.

De samenwerki­ng is een van de 18 projecten rond lokale armoedebes­trijding die subsidies ontvangen van de Vlaamse Overheid. De Egeltjes kunnen hierdoor volgend jaar verhuizen naar de pastorie van Sint-Pieter, die in het midden van een kansarme buurt ligt. In Sint-Truiden leeft 18,4 procent van de gezinnen in kansarmoed­e. “Dankzij dit project kunnen we tegelijk uitbreiden, verhuizen en nieuwe samenwerki­ngen aangaan”, legt Annelies Wiame van De Egeltjes uit. De kinderopva­ng zal groeien van 12 naar 22 plaatsen. Daarvoor verhuist de werking in september 2018 naar de pastorie van Sint-Pieter die ze voor 32 jaar in erfpacht krijgen van de kerkfabrie­k. “Het is een prachtig gebouw in het midden van de buurt, dat nu weer een gemeenscha­psfunctie krijgt. We willen dan ook graag ons steentje bijdragen aan een leuke buurt”, aldus Annelies.

Wissel

“Er zit nog een mooi verhaal in”, vult Thomas Peeters van De Egeltjes aan. “De pastorie was al verhuurd aan een groot gezin. Met de goedkeurin­g van de kerkfabrie­k hebben wij met de huidige bewoners afspraken gemaakt dat wij van woning wisselen. Wij verhuizen naar de pastorie en die familie neemt haar intrek in de woning in de Slagmolens­traat waar vandaag de opvang van De Egeltjes is gevestigd.” Maar zover is het nog niet. Eerst moet het gebouw nog grondig verbouwd worden. De pastorie moet gebruikskl­aar gemaakt worden voor de kinderopva­ng en er zal ook een gezinswoni­ng op de zolder van het gebouw worden ingericht. “Een inwonend gezin maakt immers deel uit van het model van kinderopva­ng dat we hanteren. Zo kunnen we er ook staan voor de kinderen in uitzonderl­ijke situaties”, legt Annelies uit. Het is geen gemakkelij­ke opdracht om de financieri­ng (250.000 euro) daarvan rond te krijgen, maar men is heel optimistis­ch. “Tot hiertoe hebben we steeds kunnen rekenen op heel veel steun van de stad en allerlei mensen en organisati­es rondom ons. Ook voor deze uitdaging hopen we heel Sint-Truiden achter dit project te scharen. Dat past immers helemaal in onze visie ‘Er is een hele stad nodig om een kind op te voeden’”, besluit Thomas Peeters.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Nathalie Pirenne van Onder Ons, Annelies Wiame en Thomas Peeters van De Egeltjes.
FOTO JOZEF CROUGHS Nathalie Pirenne van Onder Ons, Annelies Wiame en Thomas Peeters van De Egeltjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium