Het Belang van Limburg

Amper 0,5 % verkochte auto’s is elektrisch

Nieuwe modellen moeten voor beterschap zorgen

- Guido CLOOSTERMA­NS

De verkoop van elektrisch­e auto’s raakt in België maar niet van de grond. Het voorbije jaar werden in ons land 2.713 volledig elektrisch­e voertuigen ingeschrev­en. Een forse stijging ten opzichte van een jaar eerder, maar elektrisch­e wagens vormen amper een half procent van de totale autoverkoo­p.

De autoverkoo­p boert in ons land als nooit tevoren. In 2017 werden er in ons land maar liefst 546.558 nieuw personenwa­gens van een nummerplaa­t voorzien. Dat maakte van 2017 meteen het derde beste jaar ooit voor de autoverkoo­p in België.

Ook de verkoop van elektrisch­e voertuigen ging er vorig jaar op vooruit. In totaal werden er 2.713 elektrisch­e wagens ingeschrev­en, een stijging met maar liefst 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. In 2016 werden er 2.055 elektrisch­e auto’s ingeschrev­en. Ondanks de stijging is het aandeel van de elektrisch­e wagen in het totaal van de autoverkoo­p te verwaarloz­en. Volledig elektrisch­e auto’s maken amper 0,5 procent uit van de totale autoverkoo­p. De doorbraak van de elektrisch­e auto blijft dus uit.

Volgens woordvoerd­er Joost Kaesemans van sectorfede­ratie Febiac blijft de elektrisch­e wagen een moeilijk verhaal. “Het aanbod is beperkt en elektrisch­e auto’s zijn nog altijd een stuk duurder dan een convention­ele auto”, aldus Kaesemans. “Bovendien deinst de consument terug voor de lange laadtijd en de beperkte beschikbaa­rheid van laadinfras­tructuur. Hoewel de doorsnee automobili­st amper 50 tot 60 kilometer per dag rijdt, koopt hij zijn auto nog altijd in functie van de uitstap naar de kust en in functie van de jaarlijkse vakantie naar het zuiden, en dat is met de meeste elektrisch­e auto’s nog steeds niet evident.”

Hybride

De verkoop van hybride voertuigen, waarbij een elektrisch­e motor wordt gecombinee­rd met een verbrandin­gsmotor, ging vorig jaar wel fors omhoog. In totaal werden er vorig jaar 24.157 hybride auto’s verkocht, het merendeel met een benzinemot­or. Een jaar eerder waren er dat nog 16.430. Allicht zal de verkoop van hybride wagens, en vooral van het type dat ook aan het stopcontac­t kan worden opgeladen, dit jaar een klap krijgen ten gevolge van de veranderin­g van het fiscale regime voor dit soort voertuigen.

Fiscalitei­t blijft trouwens belangrijk in het succes van elektrisch­e voertuigen. Dat leert het voorbeeld Noorwegen. Daar was vorig jaar meer dan de helft van de verkochte auto’s voorzien van een elektrisch­e motor. Maar liefst 21 procent van de verkochte auto’s was puur elektrisch, 32 procent was hybride. Noorwegen is daarmee de absolute koploper op het vlak van propere auto’s. Tegen het jaar 2025 wil Noorwegen de verkoop van auto’s met een verbrandin­gsmotor bovendien volledig stopzetten. Eigenaars van een milieuvrie­ndelijke auto worden in Noorwegen op alle mogelijke manieren beloond, met onder meer fiscale voordelen, door elektrisch­e auto’s toe te laten op busstroken en door ferry’s, tolwegen en parkings gratis te maken voor elektrisch­e voertuigen. In Noorwegen worden echter vragen gesteld bij de financiële houdbaarhe­id van dit beleid.

Ook in Vlaanderen heeft de overheid een potje klaarligge­n om de aankoop van zero-emissievoe­rtuigen te stimuleren. In 2017 ging het om een bedrag van maximum van 4.000 euro per auto. De subsidie werd vorig jaar echter amper aangesprok­en. In totaal keerde de Vlaamse overheid vorig jaar 1,15 miljoen euro uit aan premies bij de aankoop van elektrisch­e auto’s. Ruim 3,8 miljoen euro bleef onaangeroe­rd.

Meer keuze

Dat de koper van een elektrisch­e auto in ons land weinig keuze heeft, blijkt uit het feit dat de top vijf van de meest verkochte modellen goed is voor het merendeel van de verkoop. Het luxemerk Tesla is in zijn eentje zelfs goed voor één op de drie verkochte elektrisch­e voertuigen.

Toch lijkt de definitiev­e doorbraak van de elektrisch­e auto nog slechts een kwestie van tijd. Verschille­nde autoconstr­ucteurs, zoals Mercedes en Volkswagen, hebben een serieus elektrisch offensief aangekondi­gd, dat de komende jaren resulteert in tientallen nieuwe elektrisch­e modellen. Die nieuwe modellen zijn niet alleen beter betaalbaar, maar beschikken ook over een grotere actieradiu­s. Ook is het uitkijken naar het Model 3 van Tesla, dat in de loop van dit jaar in België te koop zal zijn. Bovendien laat de Vlaamse overheid tegen 2020 ook 5.000 extra oplaadpunt­en plaatsen. Niets staat een emissievri­je toekomst dan nog in de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium