Het Belang van Limburg

“Opleiding vereist voor bijklussen in de zorg”

Regeling voor onbelast bijverdien­en zal nog voor discussie zorgen

- Liliana CASAGRANDE

Wie zal onbelast mogen bijklussen in de zorgsector? “In elk geval wie daar de juiste opleiding of het diploma voor heeft”, zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Maar zijn partijgeno­ot Stefaan Vercamer (CD&V) vraagt zich af wie dit zal inspectere­n. “Ik heb vooral vragen over de klussen die via deelplatfo­rmen verlopen.” Volgende week kunnen de parlementa­riërs afmaken waar ze net voor hun kerstvakan­tie niet in geslaagd zijn: het onbelast bijklussen tot 500 euro per maand, de trofee van Open Vld. In ruil moest ook CD&V wachten op de goedkeurin­g van de effectenta­ks, hun deel van de zomerkoek. Ook daar kan het parlement vanaf volgende week verder aan werken. Voorlopig zegt het kabinet van vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld) over dat bijklussen niet meer dan dat “het overleg nog loopt”. In elk geval lijkt de lijst uit de ontwerptek­st op de lijst die een paar maanden geleden al verspreid is, al is de vraag of alles op die lijst het zal halen. Want er wordt nog wat discussie verwacht.

Net als profession­elen

Zo staat in de ontwerptek­sten bij de zorgtaken genoteerd dat “de regelgevin­g voor kwaliteits­vereisten van profession­elen moet nageleefd worden”. Voor die regelgevin­g zijn de gemeenscha­ppen bevoegd, dus loopt er nog overleg tussen alle regeringen die dit land telt. “In zorg en hulpverlen­ing ondersteun­en we vaak erg kwetsbare mensen. Dan is kwaliteits­bewaking belangrijk”, zegt minister Vandeurzen. “Als er in de wet staat dat voor de opgesomde zorgtaken de kwaliteits­vereisten voor het beroepshal­ve uitoefenen van die activiteit­en gerespecte­erd moeten worden, betekent dat volgens ons dat in die gevallen de geldende opleidings- en kwaliteits­vereisten van toepassing zijn.” Klussers hebben dus dezelfde opleiding nodig als profession­elen. Kamerlid Stefaan Vercamer, die als eerste zei dat CD&V allerlei vragen heeft bij dat bijklussen, wil ook meer uitleg over de deelplatfo­rmen waar de ene burger zijn diensten aanbiedt aan de andere. “Wie gaat daar de kwaliteit van de zorg controlere­n?”

Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen is fervent voorstande­r van het bijklussen. “Neem nu iemand die een babysit zoekt voor een kind met een handicap. Die zijn ofwel moeilijk te vinden, ofwel onbetaalba­ar. Via dit systeem kan je bijvoorbee­ld iemand inschakele­n die in Ter Heide werkt”, zegt Lijnen.

In elk geval zal het bijklussen alleen kunnen als je vier vijfde werkt of met pensioen bent. “Je zal ook niet bij dezelfde werkgever mogen bijklussen”, zegt het kabinet van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). De kleine onderhouds­werken aan of rond een woning – een andere activiteit uit de lijst waar zowel de bouwsector als de groensecto­r kritiek op heeft – staan wel nog in de ontwerptek­st.

 ?? Foto BELGA ?? “In de zorg ondersteun­en we erg kwetsbare mensen. Dan is kwaliteits­bewaking belangrijk”, zegt minister Jo Vandeurzen.
Foto BELGA “In de zorg ondersteun­en we erg kwetsbare mensen. Dan is kwaliteits­bewaking belangrijk”, zegt minister Jo Vandeurzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium