Het Belang van Limburg

Hals van zwaan scheurt open na botsing met stroomkabe­l

Vogel werd waarschijn­lijk opgeschrik­t door vuurwerk

- Mireille MAES

Het vlees van de hals was letterlijk zoals een mouw opgestroop­t. Zoiets had ik nog nooit gezien Sil JANSSEN Natuurhulp­centrum

Een geluksvoge­l, zoveel kan worden gezegd van de zwaan die dinsdag op een vijver in Maastricht werd gevangen. De knobbelzwa­an was de nacht voordien allicht opgeschrok­ken van knallend vuurwerk en vloog tegen een hoogspanni­ngskabel aan. Het vlees van haar sierlijke hals werd letterlijk naar beneden gestroopt. Het Natuurhulp­centrum kon de vogel oplappen. “De komende negen dagen zijn nog kritiek. Het is een gevecht tussen de antibiotic­a en de bacteriën, maar wel eentje dat in het voordeel van de zwaan lijkt te worden beslecht”, zegt Sil Janssen.

Sil Janssen en co zijn in hun werk al het een en ander gewoon. Maar de zwaargewon­de zwaan die dinsdag door de mensen van de Nederlands­e Dierenbesc­herming Limburg werd binnenbrac­ht, deed Janssen toch even naar adem happen. “Het vlees van de hals was letterlijk zoals een mouw opgestroop­t. Zoiets had ik nog nooit gezien. Samen met de dierenarts trokken we het vlees terug omhoog en dan was het puzzelen en hechten. De luchtpijp, de slokdarm en de aders zijn niet geraakt. Anders was de vogel al lang dood. Hoe akelig het er ook allemaal uitzag, het had allemaal nog veel erger kunnen zijn. Met deze vleeswonde is het een kwestie dat de doorbloedi­ng goed is en er geen infecties komen”, legt Janssen uit.

Vuurwerk

Dat de knobbelzwa­an het slachtoffe­r werd van vuurwerk staat volgens de dierenbesc­hermers vast. “In de nacht van maandag op dinsdag was er in de buurt van de vijver nog vuurwerk afgeschote­n. In paniek begon de grote vogel waarschijn­lijk rond te vliegen en belandde ze tegen een draad. Gevolg: de huid van de hals scheurde volledig open en de luchtpijp en slokdarm kwamen helemaal bloot te liggen. Een echt horrorverh­aal. Gelukkig landde het dier nog op het water en daar werd het door de medewerker­s van de Dierenbesc­herming Limburg gevangen en naar hier gebracht.”

Observatie

De eerste nacht in de IC-afdeling van het Natuurhulp­centrum verliep voor de zwaan naar behoren. “Ze lijkt zich goed te voelen. Maar het blijft toch nog een paar dagen bang afwachten. Dat er infecties gaan komen en huid gaat afsterven, daar gaan we een beetje van uit. Het is een kwestie van de zwaan pijnstilli­ng en medicatie toe te dienen zodat haar lijf de strijd met de slechte bacteriën wint. En als ze over een tiental dagen nog goed in haar vel zit, kan de revalidati­e snel gaan. Tot dan is het de vingers kruisen”, besluit Janssen.

Omdat vuurwerk onrechtstr­eeks voor heel wat onrust en stress bij wilde dieren zorgt, pleit het Natuurhulp­centrum al jaren voor een verminderi­ng ervan.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? De luchtpijp, slokdarm en aders van de zwaan kwamen volledig bloot te liggen.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM De luchtpijp, slokdarm en aders van de zwaan kwamen volledig bloot te liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium