Het Belang van Limburg

Jaagpad Oude Zuid-Willemsvaa­rt afgesloten voor nieuwe brug

- Mark DREESEN

Het jaagpad en de Komweg in Neeroetere­n zijn tijdelijk afgesloten voor de werkzaamhe­den aan de Oude Zuid-Willemsvaa­rt. Daar legt De Vlaamse Waterweg momenteel een nieuwe jaagbrug aan over het water. De bestaande betonnen passerelle verdwijnt daarna uit het straatbeel­d. De werken duren tot mei. Het gaat om de aanleg van een nieuwe fietsbrug van de oever naar ‘t Eilandje in Neeroetere­n. De brug zal vlak boven de waterspieg­el van de Oude Zuid-Willemsvaa­rt aangelegd worden. De oude jaagbrug uit 1934 verdwijnt uit het straatbeel­d. Volgens De Vlaamse Waterweg zijn renovatiew­erken aan de bestaande jaagbrug te duur.

Als de nieuwe brug over het water is aangelegd, kunnen boten naar de haven varen via een andere bestaande doorgang tussen de Oude en Nieuwe Zuid-Willemsvaa­rt. De nieuwe brug zal aangelegd worden naast de bestaande betonnen passerelle. Momenteel legt De Vlaamse Waterweg twee landtongen aan met vier cilindervo­rmige buizen. Daarop zal de nieuwe brug aangelegd worden. Gelijktijd­ig worden er langs de oude vaart bomen gekapt, aan de bestaande oever worden herstellin­gen uitgevoerd en krijgt de nieuwe brug een nieuwe verharde toegangswe­g. De oevers zijn uitgerust met metalen damplanken in het water die mogelijke doorlating van kanaalwate­r door de dijk tegen gaat. Bij de structurel­e oeverherst­ellingen is er aandacht voor de aanleg van paaiplaats­en voor vissen.

Door deze werken is de Komweg in Neeroetere­n tijdelijk afgesloten, elke dag van 7 tot 17 uur. Fietsers tussen Rotem (Dilsen-Stokkem) en Neeroetere­n (Maaseik) moeten een omleidings­weg volgen door de Wateringen in Elen. Als de nieuwe brug is aangelegd zal de idyllische passerelle verdwijnen. Ook de brughellin­gen, dijklicham­en uit grond, verdwijnen. De werkzaamhe­den zijn gepland tot einde mei. De kostprijs ervan is geraamd op 1,2 miljoen euro.

 ?? FOTO MMD ?? Oeverherst­ellingen en het aanbrengen van twee nieuwe landtongen in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n maken een doorgang voor fietsers tijdelijk onmogelijk.
FOTO MMD Oeverherst­ellingen en het aanbrengen van twee nieuwe landtongen in de Oude Zuid-Willemsvaa­rt in Neeroetere­n maken een doorgang voor fietsers tijdelijk onmogelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium