Het Belang van Limburg

Rekenkamer blijft bij Open Vld, maar niet bij Karel Pinxten

Bart Staes (Groen): “Onderzoek naar Pinxten is een smerig spel”

- Liliana CASAGRANDE

Hoe komt het dat de ene Open Vld’er in de Europese Rekenkamer vervangen wordt door een andere? Voormalig Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom is namelijk kandidaat om Karel Pinxten daar op te volgen. “Het is de regering die de kandidaten aanwijst, en over de verdeling van dit soort posten zijn afspraken gemaakt.” Gouverneur of directeur van de Nationale Bank, rechter bij het Europees Hof van Justitie, lid van de Europese Rekenkamer… De regeringsp­artijen maken afspraken over welke partij iemand mag voordragen voor zo’n post. “Dat zijn functies waarover de regering beslist, en die zaten in hetzelfde pakket”, zegt een regeringsb­ron. In die verdeling is de Rekenkamer naar Open Vld gegaan en heeft CD&V de verlenging gekregen van Marcia De Wachter als directeur bij de Nationale Bank. De MR zou dan de opvolger van de huidige gouverneur van de Nationale Bank krijgen. De Rekenkamer is een topjob die 21.000 euro per maand oplevert, en waar je ook nog eens geniet van vriendelij­ke Europese belastingt­arieven.

Geen derde mandaat

Normaal gezien zou Karel Pinxten zichzelf opvolgen in de Rekenkamer. Een onderzoek naar de onkosten van zijn chauffeur was één van de redenen waarom hij niet de meerderhei­d van het Europees Parlement achter zich kreeg.

Maar Europees Parlements­lid Bart Staes (Groen) heeft zeer veel vragen bij dat onderzoek. “Dat onderzoek is in januari gestart en Pinxten heeft dit pas in oktober vernomen. Dit is gewoon een smerig spel.” In elk geval had

(bijna) iedereen verwacht dat België dat negatieve advies van het Europees Parlement naast zich neer zou leggen. Al valt in Open Vld-kringen ook te horen dat Pinxten zich uiteindeli­jk zelf zou hebben teruggetro­kken. Zelf wil de Overpelten­aar niet reageren.

De kandidatuu­r van partijgeno­te Annemie Turtelboom is dus onverwacht. “Voor ons is in elk geval iemand pas schuldig als dat bewezen is. Waar zijn we anders mee bezig?”, vindt Staes. Al had Pinxten nog zaken tegen: hij ging voor een derde mandaat terwijl de ongeschrev­en regel zegt dat twee volstaan. “Bovendien zijn in de Rekenkamer meer vrouwen nodig: van de 28 leden – één per land – zijn er vier vrouwen”, zegt Staes. Pinxtens leeftijd (65 jaar) was geen probleem. “Je mag tot je 67ste met dat mandaat beginnen.” Turtelboom heeft volgens iedereen de juiste papieren: ex-minister van Begroting en economiste van opleiding. Ze zal nu in een hoorzittin­g moeten bewijzen dat ze geschikt is voor de job. “Die hoorzittin­g is pas voor maart of april”, verwacht Staes. “Want de agenda van de Commissie zit propvol.”

 ?? FOTO TP ?? Karel Pinxten.
FOTO TP Karel Pinxten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium