Het Belang van Limburg

Vernietige­nd boek over één jaar Trump ‘Fire and Fury’ nog niet verschenen en al nummer 1

- Luc STANDAERT

De advocaten van de Amerikaans­e president Donald Trump gaan proberen de verschijni­ng van het boek ‘Fire and Fury’ over de twaalf maanden na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten te verbieden. Ze gaan ook klacht indienen tegen voormalig adviseur Steve Bannon. Auteur/journalist Michael Wolff mag een zeldzaam huzarenstu­kje op zijn naam schrijven. Zijn boek stond gisteren al op 1 op de lijst van best verkopende boeken bij ’s werelds grootste internetwi­nkel Amazon, terwijl het pas volgende dinsdag verschijnt.

Wolff, die eerder al een biografie schreef van mediamagna­at Rupert Murdoch, mocht met instemming van Donald Trump zelf zowat een jaar lang bivakkeren in het Witte Huis om er in totaal zo’n 200 gesprekken te hebben met medewerker­s van de president.

Het resultaat is een vernietige­nd portret van een president en zijn entourage die nog chaotische­r zijn dan we al wisten.

Naïef

De strafste passage die meteen werd opgepikt door alle media was het gesprek met toenmalig strategisc­h adviseur Steve Bannon over de vergaderin­g die Donald Trump jr, adviseur en presidenti­eel schoonzoon David Kushner, en campagnele­ider Paul Manafort hadden met een Russische delegatie in de Trump Tower. Bannon verbaast zich over de verregaand­e naïviteit van de drie kopstukken en noemt de vergaderin­g “verraderli­jk” en “onpatriott­isch”. Uiteraard liet het antwoord van de president niet op zich wachten.

Bannon verloor toen hij ontslagen werd “niet alleen zijn baan, maar ook zijn verstand”, tweette de president. Gisteren kreeg hij een formele brief in de bus van Trumps advocaat die juridische stappen aankondigt. Het zou niet de eerste keer zijn dat Trump dreigt met een klacht, maar die uiteindeli­jk niet indient. Er wordt bekeken of de publicatie van het boek volgende dinsdag nog kan worden tegengehou­den.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium