Het Belang van Limburg

“Ik hou van de Tour, maar nog meer van de Giro”

Tom Dumoulin rijdt eerst Giro en beslist daarna pas over verdere programma

- Bram VANDECAPEL­LE

Zijn keuze voor de Giro is er één van zijn hart en van de ratio. Maar de Tour sluit Tom Dumoulin nog niet uit. “Na de Giro beslis ik of ik de Tour dan wel de Vuelta rijd.” Wielerminn­end Nederland kan dus blijven hopen. Een hippe rockband trok de ploegprese­ntatie van Sunweb in Berlijn op gang. Nadien was het de beurt aan de echte rockster: Tom Dumoulin, door de speaker voorgestel­d onder de artiestenn­aam Tom D. Na de klassieke plichtpleg­ingen met een woordje van hoofdspons­or Sunweb gaf Dumoulin aan de internatio­nale wielerpers datgene waarvoor ze naar Berlijn was afgezakt. “Eerst ga ik vol voor de Giro. Nadien beslis ik of ik de Tour dan wel de Vuelta zal rijden.”

Zoals Van der Poel

“Ik hou van de Tour, maar ik hou nog meer van de Giro. De supporters, de streek, de sfeer... Ik ben er verliefd op geworden”, zegt Dumoulin.

Net als die andere Nederlands­e wielertopp­er, Mathieu van der Poel, volgt de Riemstenaa­r zijn hart, terwijl de grote massa en de media hem zo graag de keuze van het prestige zien maken. Van der Poel verkiest het mountainbi­ken en veldrijden boven de weg, Dumoulin verkiest de Giro boven de Tour.

Ik ben normaal wel gewonnen voor waaiers en kasseien, maar het is ook risicovol. En in de Tour zijn de risico’s groter dan in de Giro

Het hart dus, maar ook de ratio speelde mee. Ploegmanag­er Iwan Spekenbrin­k noemde Team Sunweb “een internatio­nale ploeg met een Duits hart”. Duitsers hebben de naam steeds rationeel en efficiënt te handelen. “In het moderne wielrennen is het moeilijk om Giro en Tour te combineren. Wij denken dat de beste kansen voor Tom om te winnen in de Giro liggen”, aldus Spekenbrin­k.

Dat de Dumoulin in de Giro mogelijk Froome tegenover zich krijgt, heeft niet meegespeel­d in de beslissing. “Mocht Froome met zijn sterke Sky-ploeg aan de start staan, maakt dat ook voor mij de koers gemakkelij­ker. Ik ben hetzelfde type renner en ben gebaat met een wedstrijds­tramien zoals Froome dat graag heeft. Maar ik maakte deze keuze al begin november, toen was nog niks geweten over het programma van Froome. Het maakt mij ook niet uit wie er nog meerijdt. Ik wil de renners kloppen die er zijn.”

In de Tour staan in de eerste week nochtans een ploegentij­drit,

Tom DUMOULIN een kasseirit en enkele waaierritt­en op het menu. Spek voor de bek van een renner die vorig jaar de Binckbank Tour won en met zijn ploeg de wereldtite­l pakte in de ploegentij­drit. “Er zijn inderdaad minder tijdritkil­ometers dan ik gehoopt had, maar toch staat het schema van de Giro mij meer aan. En het is ook niet zo dat we tot dusver in elke ploegentij­drit sterk hebben gepresteer­d. Ik ben normaal wel gewonnen voor waaiers en kasseien, maar het is ook risicovol. En in de Tour zijn de risico’s groter dan in de Giro”, zegt Dumoulin die met Abu Dhabi, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Milaan-Sanremo en LuikBasten­aken-Luik de voorbereid­ing van vorig jaar kopieert.

Dumoulin zal dus proberen in de voetsporen te treden van Miguel Indurain - door een tweede keer op rij de Giro te winnen - en dus niet Joop Zoetemelk aflossen als laatste Nederlands­e Tourwinnaa­r. “Ooit ga ik de Tour betwisten voor een klassement. Misschien dit jaar al, misschien ook niet. Het kan ook nog dat ik start en enkel mik op ritzeges. Ik kan de impact van de Giro nu nog niet inschatten. Als ik uit de Giro kom met een slecht gevoel in de benen, en ik had vooraf aangekondi­gd dat ik de Tour zou rijden, dan zit ik met een probleem.”

WK

Het uitstelged­rag heeft dus vooral met voorzichti­gheid te maken, al zitten er dit jaar zes in plaats van vijf weken tussen Giro en Tour. Dat Dumoulin ook met de weg- en de tijdrit op het WK in Innsbruck in zijn hoofd zit, en mannen zoals Nibali en co menen dat een Vuelta-deelname noodzakeli­jk is om op het WK kans te maken, speelt geen rol in zijn beslissing. “De Vuelta lijkt mij niet noodzakeli­jk om op het WK goed te zijn. Ik deed het in 2017 al. Een combinatie GiroTour en dan een rustpauze kan zeker ook”, gaf hij de talloze Nederlands­e fans nog wat meer hoop. Eind mei weten we of die oranjehemd­en ook in de Tour in groten getale langs de kant zullen staan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium