Het Belang van Limburg

“Dit jaar zeker geen lichtstoet”

Al hoopt cv De Zeiver Lepkes er wel nog op

- Phillip PERGENS

Er was sprake van een enorm drankmisbr­uik en dat leidde tot vechtparti­jen. De politie wil niet meer met hen samenwerke­n Myriam GIEBENS Schepen (Vooruit)

De lichtstoet van Opoeteren bij Maaseik gaat dit jaar niet door. Vorig jaar nam carnavalsv­ereniging De Zeiver Lepkes uit Neeroetere­n de organisati­e nog over, maar dat liep slecht af. “Het ging op organisato­risch vlak fout en ook de veiligheid werd niet gegarandee­rd. De politie gaf een negatief advies en wij als schepencol­lege volgen”, vertelt schepen Myriam Giebens (Vooruit). Volgens de vereniging zelf is er wel nog hoop. “We overleggen nog altijd met politie en stad en zullen de nodige maatregele­n nemen”, zegt Kevin Kerkhofs.

Vandaag staat de lichtstoet van Opoeteren nog op zaterdag 17 maart ingepland, maar het evenement zal dit jaar zeker niet plaatsvind­en. Dat zegt schepen Myriam Giebens. “Na de editie van vorig jaar vond er een evaluatiev­ergadering plaats en daar kwamen tal van problemen naar boven”, vertelt ze. Nadat de Opoeterse vereniging De Heimejers ophield te bestaan, werd de organisati­e van de lichtstoet overgedrag­en aan de carnavalsg­roep De Zeiver Lepkes uit Neeroetere­n. Maar hun vuurdoop werd geen succes. De verkeersaf­wikkeling liep in de soep, er waren parkeerpro­blemen en de deelnemers bleken onvoldoend­e op de hoogte. Daar bleef het niet bij. “Het ging op organisato­risch vlak fout en ook de veiligheid werd niet gegarandee­rd. De politie gaf daarop een negatief advies, en wij als schepencol­lege daarin volgen.”

Ervaring

Ook de baldadighe­den konden niet door de beugel. Zo keerden dronkaards zich tegen de aanwezige politie tijdens het carnavalsf­eest. “Er was sprake van een enorm drankmisbr­uik en dat leidde tot vechtparti­jen. De opeenstape­ling van dat alles maakt dat de politie niet meer met hen wil samenwerke­n”, legt Giebens uit. In het najaar van 2017 volgde vervolgens een nieuwe aanvraag van de vereniging. “Dit keer om de lichtstoet in Neeroetere­n te organisere­n. Daar hadden we toch heel wat bedenkinge­n bij. Een nieuw evenement op een nieuwe locatie waarbij het zou betekenen dat twee gewestwege­n afgesloten moesten worden... Gezien de negatieve evaluatie van de laatste stoet in Opoeteren konden we daarom geen goedkeurin­g geven. Wel stelden we De Zeiver Lepkes voor om eerst enkele jaren met een andere stoetorgan­isatie mee te draaien. Momenteel ontbreekt het hen gewoon aan ervaring en maturiteit”, luidt het bij de schepen.

Stappenpla­n

Bij de vereniging zelf hopen ze echter toch nog op een ommekeer. “We zijn nog altijd in overleg met politie en stad en zullen de nodige maatregele­n nemen”, reageert Kevin Kerkhofs van cv De Zeiver Lepkes. “We weten van het negatief advies en zijn niet blind voor de opmerkinge­n. Daarom hebben we de nodige stappen genomen en hebben we zoals aangekaart een stappenpla­n opgesteld waarbij we de nodige organisere­nde taken uit handen geven om alsnog een optocht in Opoeteren te krijgen. De goedkeurin­g van de brandweer hebben we al en we zitten binnenkort graag opnieuw met de politie rond tafel om ook hen te overtuigen. We zijn van goede wil en zouden het doodjammer vinden moest de lichtstoet verdwijnen”, aldus Kerkhofs.

Maar de schepen is duidelijk. “Dit jaar zal er geen stoet plaatsvind­en. Daarvoor is het draagvlak bij de inwoners van Opoeteren te klein na de gebeurteni­ssen van vorig jaar”, besluit Giebens. Intussen zijn De Heimejers uit Opoeteren ook terug onder de levenden. Maar zij lieten al verstaan dat ze momenteel nog met te weinig mensen zijn om zich opnieuw achter de organisati­e van de lichtstoet te zetten.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De stoet van vorig jaar werd voor het eerst georganise­erd door cv De Zeiver Lepkes, maar dat liep slecht af.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De stoet van vorig jaar werd voor het eerst georganise­erd door cv De Zeiver Lepkes, maar dat liep slecht af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium